Redan förra veckan konstaterade finansminister Torbjörn Eliasson i Ålandstidningen att landskapet och kommunerna sammanlagt kan göra ett minusresultat på runt 100 miljoner euro innevarande år. Vid landskapsregeringens presskonferens på tisdagseftermiddagen upprepade han den dystra prognosen för de offentliga finanserna.
– Inkomsterna för landskapet kommer att minska med 30 miljoner euro. Budgetunderskottet kommer att förstoras och förvärras, och bli dubbelt så stort som vi trodde för pandemin. Det blir i storleksordningen 50 miljoner back 2020.
Till det ska läggas att tilläggsbudgetarna landskapsregeringen lagt och planerar att lägga kostar ytterligare pengar, även om en del finansieras via Paf-medel.
– Med den andra tilläggsbudgeten, som var på 32,8 miljoner, är vi på bakhasorna med 85 miljoner i landskapet. Tar vi sedan kommunerna har de budgeterat 6,6 miljoner minus. Men vi tror att det säkert kommer att fördubblas, det underskottet. Så vi hamnar alltså i ett så prekärt läge att vi har ett underskott på 100 miljoner euro, säger Torbjörn Eliasson.
Ny budget till veckan
Finansministern säger att LR jobbar hårt för att undvika att smällen ska bli så hård, och en del i det arbetet är att man kommer presentera en tredje tilläggsbudget redan till Valborg. Därefter planeras ytterligare en i början av sommaren.
Den tilläggsbudget LR nu arbetar med och som ska presenteras redan nästa vecka riktar sig i huvudsak till kommuner och kommunalförbund.
– Vi har sagt att den här budgeten kommer att handla om hur vi hanterar kommunerna och deras ekonomi. De är som kommunicerande kärl, landskapet och kommunerna. Båda måste fungera eftersom ålänningarna lever ju i båda världar.
50 miljoner från Paf
Problemet för landskapsregeringen är att de likvida medel man har till sitt förfogande snabbt tar slut när krisinsatserna blir stora. Redan i årets landskapsbudget aviserades att landskapet ämnar plocka ut 25 miljoner från Pafs kassa till en hållbarhets- och tillväxtfond. Dessutom kunde ytterligare 25 miljoner hämtas från samma källa. De pengarna används nu som stödpengar för att lindra effekterna av coronakrisen.
Men trots det sinar landskapets kassa.
– Vi har räknat pengarna i dag, och då har vi 84 miljoner i kassan så det finns rätt mycket kvar. Men det är en hög ”burn rate” i det här spelet. Coronan kommer att arbeta sig djupt in i vår ekonomi, säger Torbjörn Eliasson, och fortsätter:
– Hur länge kan vi klara oss utan lån? Det kan vi inte säga exakt i dag. Vi vet att vi klarar nästa tilläggsbudget, men med det uttag vi har nu får vi räkna med att ha negativ likviditet med 50–60 miljoner vid årsskiftet. Och man måste se till att ha minst 20 miljoner i kassan, man får inte gå under det.
Förberett lån
Det innebär att landskapet måste gå till banken och låna pengar till driften.
– Det blir alldeles säkert till att låna, och vi har förberett för att vi snabbt ska komma åt pengar när det behövs.
Om jag räknar rätt med 50–60 miljoner i negativt kapital och ett krav på 20 miljoner på kontot blir lånebehovet runt 80 miljoner euro?
– Vi måste se till att kompensera det här, och då kan det handla om det storleken, ja, säger Eliasson.
Finansministern menar dock att lån inte är så dramatiskt, och hänvisar till att kringliggande länder har stora statsskulder. Han poängterar också att LR, vid sidan av att reda upp den akuta situationen, har som mål att sänka de strukturella underskotten i landskapets ekonomi.
– Om vi behöver låna pengar ska det inte vara någon fara, det ska vi reda upp ändå, säger Torbjörn Eliasson.
Jonas Bladh