Enligt miljöminister Alfons Röblom (Hi) har landskapsregeringen haft inledande kontakter med försvarsmakten om etablering av havsbaserad vindkraft på Åland, och försvarsmakten kom med remissutlåtande till den nya havsplan som antogs tidigare i år.
– Att landskapsregeringen valde att fokusera på de norra områdena är en samlad och långsiktig strategisk bedömning, men en del av det var att Försvarsmakten i sin remiss till havsplanen ställde sig tveksam till etablering av vindkraft söder om Åland. De såg vissa utmaningar med det.
– Frågan har nu blivit aktuell igen när privata aktörer visat intresse för de södra delarna. Där måste vi inom landskapsregeringen fatta ett inriktningsbeslut om hur vi går vidare med den frågan.
Kan påverka
Huruvida de nu aktuella områdena söder om Åland är innanför den demilitariserade zonen är i nuläget också oklart – om det ens påverkar saken – men Alfons Röblom menar att landskapsregeringen sannolikt lär komma att diskutera saken med Försvarsmakten.
– Det är många kompletteringar som måste göras innan vindkraftverken kan börja byggas. Vad gäller det södra området måste vi fatta ett beslut oavsett och Försvarsmakten har mycket att säga till om. Det är viktigt att allt är på plats innan vi ger någon tillstånd att köra igång.
Ännu oklart
Även lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att landskapsregeringen i sina diskussioner om vindkraft i havsområdena fick tydliga indikationer på att Försvarsmakten ställer sig negativ till etablering söder om Åland.
– Därför valde vi medvetet att satsa på det norra området. Nu finns det intresse för det södra på annat håll och därför har vi inom förvaltningen inlett en diskussion om hur vi ska gå vidare.
Hon konstaterar också att det i dag åtminstone inte finns något prejudikat för vad Försvarsmakten kan stoppa innanför den demilitariserade zonen.
– Nej, vi vet inte och därför har vi börjat förbereda för den här frågan.