Landskapsregeringen antog under plenum på torsdagen ett brev till tre ministrar i Finland samt Institutet för välfärd och hälsa, THL. I brevet, som får anses innebära en skärpning av tonläget gentemot Helsingfors, skriver LR att man förutsätter att ”en faktisk diskussion förs mellan landskapsregeringen och riksmyndigheter innan beslut gällande gränsrestriktioner fattas”.
Anledningen till det skärpta tonläget är att LR anser att man fått löften från Finlands regering att man skulle få vara med i diskussionerna kring det nya ”trafikljussystemet”. Det är THL som tagit fram systemet där världens länder delas in i tre grupper, en grön för länder som har liknande eller lägre smittspridning som Finland, en orange för länder med 10–25 smittade per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna och en röd grupp med över 25 smittade på samma tid och folkmängd.
Stor besvikelseSocialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), som tidigare uttryck förhoppning om lättnader för resenärer från Sverige, är besviken över att Åland inte hörts i frågan trots löfte vid hennes digitala möte med den finska omsorgsministern Krista Kiuru (SDP).– Jag känner en stor besvikelse med tanke på de löften vi fick i fredags, att vi skulle vara med vid utformningen av trafikljusen. Vi har fått frågor att svara på, men inte fått vara med. Nej, det löftet har inte infriats.Även lantrådet Veronica Thörnroos säger att det brutna löftet är en orsak till brevet som nu sänts.
– Det är den sista orsaken i raden, men det har varit mycket före det också. Jag läste också just att man ska utöka testkapaciteten på Åland, men det känner ingen till här.
Är budskapet till den finska regeringen att nu är det nog?
– Det vet jag inte, men det är en tydlig signal att även vårt tålamod tar slut till slut. Nu måste man gå från ord till handling. Om det är så att man redan inledningsvis haft funderingar på att vi inte ska vara en del i processen är det bättre att säga det. Vi vill ha en rakare, tydligare och ärligare kommunikation, säger Veronica Thörnroos.
Vill ha lättnader mot SverigeI brevet till de finska ministrarna framhåller LR betydelsen av kontakterna västerut för Åland och den åländska ekonomin. LR gör jämförelsen med de lättnader som den finska regeringen genomförde för gränspassage mellan Finland, Sverige och Norge i Torneå-området.
”Lindrigare gränsrestriktioner mot Sverige skulle vara gynnsamt för Åland samtidigt som risken för ökad smittspridning sannolikt inte skiljer sig signifikant från risken då restriktionerna minskar i norr. Åland har under juli och hittills i augusti 2020 haft ca 20.000 inresande från Sverige (inklusive återvändande ålänningar/finländare). Under denna period har endast ett covid-19 fall bekräftats på Åland”, skriver LR i brevet.
Man framhåller också att testkapaciteten är mycket god på Åland och att ingen misstänkt smittspridning ombord på färjorna mellan Åland och Finland funnits. LR framhåller också att Åland drabbats hårt ekonomiskt av restriktionerna under coronakrisen och nu har en historiskt hög arbetslöshet som LR misstänker kommer att öka i höst.
Lagen är solklarLR betonar i brevet att självstyrelselagen är solklar – landskapsregeringen ska höras i frågor som påverkar Åland. Men LR vill också få ta del av beslutsunderlaget för de beslut som fattas av den finska regeringen eller finska myndigheter.
LR skriver: ”Bedömningen av hur stor risken är för smittökning om gränserna öppnas mer kontra risken för ännu allvarligare samhällsskada av fortsatta gränsrestriktioner är central. I detta sammanhang är det viktigt att landskapsregeringen får tillgång till de analyser som gjorts och att en dialog förs med Åland så att Ålands situation och särställning beaktas vid beslutsfattandet om gränsrestriktioner”.Veronica Thörnroos uttrycker frustration över att LR inte involverats i processerna.
– Vi vill ha en dialog, det är vad vi säger och i brevet går vi så långt som att säga att vi förutsätter att en dialog blir av. Vi har påtalat det här flera gånger, och skickat brev till Socialministeriet tidigare. Vår situation blir ohållbar när det tar ohemult långt tid att få svar på frågor som den om kryssningarna och karantän.
Hon påpekar också att besluten i Helsingfors ofta är otydliga eller att två beslut talar emot varandra.
– Nu säger THL att man avråder från resor till orange och röda länder medan ministeriet säger att nödvändiga resor är okej. Då blir frågan vad som gäller, och den här otydligheten är inte acceptabel. Det skapar oro i onödan, och det skapar en förvirring som slår undan våra verksamhetsförutsättningar när vi inte kan tala om för ålänningarna vad som gäller, säger Veronica Thörnroos.
Jonas Bladh