Den finska regeringens beslut att sjukvårdspersonal från Sverige ska sitta i karantän om de kommer till Åland och Finland för att arbeta innebär i praktiken att de svenska läkare som ÅHS har kontrakterade för våren inte kan komma till Åland och arbeta. I stället har den finska regeringen givit social- och hälsovårdsministeriet i uppgift att, tillsammans med LR och ÅHS, sända finska läkare till Åland för att säkerställa vården.
Landskapsregeringen fattade i dag beslut om ett utlåtande över de nya gränsreglerna som den finska regeringen inför från och med lördag. LR delar inte den finska regeringens syn. ”De läkare som arbetspendlar till Åland från Sverige är oerhört viktiga för att få sjukvården på Åland att fungera.De är dessutom inkörda med ÅHS rutiner och arbetsmetoder varför de kommer att vara ytterst svårt att ersätta. Utebliven vårdpersonal hotar inte endast vårdkvaliteten och överlevnadschansen för Covid19 patienterpå Åland. Det får konsekvenser även för övrig intensivvårdsamt flera andra verksamhetsområdendär ÅHS är beroende av specialister från Sverige, t.ex. inom barnmedicin, förlossningsvården, gynekologi, ochkirurgi.Landskapsregeringen yrkar därför påatt karantänsreglerna för denna grupp av pendlare lyfts bort så att verksamheten kan fortsätta”, skriver LR i utlåtandet.
Landskapsregeringen konstaterar också följande: ”Landskapsregeringen har noterat att även EU-kommissionen har gått ut med rekommendationer om att inte stänga landsgränser för hälso-och sjukvårdspersonal, vilket borde beaktas då de nyariktlinjerna om skärpningar i villkoren för gränstrafiken antas”.
Finlands regering motiverar sitt beslut bland annat med att Stockholmsområdet hör till ett av de mest smittintensiva områdena i Sverige, och att risken är stor att läkare därifrån skulle ta med sig smitta och starta ett epidemiskt utbrott på Åland som är för stort för den åländska sjukvården att hantera.
Landskapsregeringen menar, å andra sidan, att den risken är liten. Man skriver: ”De flesta av de i Sverige boende läkare som regelbundet arbetar inom ÅHS är verksamma vid mindre sjukhus i Sverige eller inom privat vårddär Covid19 inte handläggs. Vissa är pensionerade. Få arbetar vid storsjukhus i storstadsregion, där smittrisken är störst för sjukvårdspersonal”.
Jonas Bladh