Det finns i dag, enligt information på Sveriges riksdags hemsida, hela 3,8 miljoner ideella organisationer i EU:s medlemsstater. Inom EU finns samtidigt 24 olika nationella regelverk som styr bland annat organisationernas etablering, styrning och administrativa kostnader.
Nu har ett förslag till direktiv lagts fram. Förslaget går ut på att det införs en ny rättslig form för europeiska gränsöverskridande sammanslutningar, European cross-border association (ECBA), i EU-medlemsländernas rättssystem.
Syftet är att undanröja både rättsliga och administrativa hinder för de organisationer som verkar i flera medlemsstater.
Måste redas ut
Det är för tidigt att svara på hur Åland kan påverkas av förslaget, säger Anton Nilsson, som är landskapsregeringens (LR) ministerråd i Bryssel.
– Det här kan vara av jättestor betydelse för Åland, men det kan också vara av liten betydelse. Det man nu behöver reda ut är om de undantag som finns i Ålandsprotokollet – och som gäller företag, näringsrätt och språkskydd – också gäller för sammanslutningar.
Processen på EU-nivå har ännu inte inletts. Anton Nilsson säger att ärendet troligen kommer upp till behandling först i februari.
– Jag följer behandlingen i EU:s institutioner och kan då berätta mer om hur processen går framåt.
Värnar Paf-medlen
LR gav i slutet av 2023 ett utlåtande kring förslaget till justitieministeriet.
Förslaget skulle, skriver LR, potentiellt kunna få språkliga konsekvenser och återverkningar på det åländska systemet ”i fråga om penninginsamlingar, spel, lotterier och utdelningar till allmännyttiga ändamål på Åland”.
– Vi har sagt att man måste beakta Ålandsprotokollet och de undantag vi har, och att det inte får få konsekvenser för Penningautomatföreningen. Det har också tagits med i Finlands positioner, säger Michaela Slotte som är chefsjurist vid enheten för rättsliga och internationella frågor vid LR.
I LR:s utlåtande framhålls att de åländska undantagen i förhållande till gemenskapsrätten på flera sätt hamnar i konflikt med förslaget, och att Ålandsprotokollet går före direktiv och förordningar.
Kommissionen föreslår att direktivet ska vara genomfört i de olika länderna senast två år efter att EU-parlamentet och rådet har klubbat det.