Som Ålandstidningen tidigare berättat finns inga insjöar på Åland med tillräckligt bra vattenkvalitet för att fungera som en ny råvattentäkt, och därför har Ålands vatten sedan en tid tillbaka utrett möjligheterna att börja ta vatten från Östersjön.
Men det kommer att kosta eftersom den tidigare uppskattade kostnaden för en ny vattentäkt på tio miljoner euro nu, med modern fiberteknik, uppskattas till cirka 40 miljoner euro. Att hitta en finansieringslösning har därför varit a och o och i våras skickade Ålands vatten en förfrågan till landskapsregeringen om finansiering och stöd för förverkligande av en ny vattentäkt. Man vill att landskapsregeringen klargör vilka möjligheter och villkor som förutsätts för att bolaget ska erhålla extern finansiering, och att man ger besked om vilka ekonomiska stöd som kan beviljas för att stärka finansieringen av projektet.
Som ett svar på det meddelade landskapsregeringen i dagarna att man avser tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram en regional vattenförsörjningsplan som sträcker sig till 2050.
Bra diskussion
Ålands vatten styrelseordförande Camilla Gunell (S) välkomnar landskapsregeringens beslut.
– Vi har från Ålands vattens sida länge pressat på för att få till stånd en samordningsgrupp kring vattenfrågorna. Det behövs en aktiv dialog mellan Ålands vatten, kommunerna och landskapsregeringen.
Hon säger att Ålands vatten på bolagsstämman den 31 maj också beslöt bjuda in ägarna till ett särskilt tillfälle för att komma vidare i frågan.
– Stämmodeltagarna kommer ju ofta utan något egentligt mandat och vi behöver kunna jobba tillsammans med ägarna på ett mer aktivt sätt. Att alla tar ställning till frågan, men vad jag förstått finns det en stor förståelse för vilken riktning den här frågan behöver ha och vi måste börja fatta beslut om att inleda arbetet med en ny vattentäkt under hösten så att vi sedan kan påbörja resan.
När det gäller finansieringen säger hon att den inte är något problem.
– Skriver man av den på tid och med vissa justeringar i vattenpriset är det inte problem att finansiera en sådan här satsning. Men det vore bra om landskapsregeringen nu kan reda ut vilka pengar som till exempel finns att hämta från EU för den här typen av infrastrukturprojekt.
Ålandstidningen har tidigare berättat att området vid Högskär utanför Hammarudda i Hammarland identifierats som den mest optimala platsen för vattenintag från havet.