I Finland främjas försäljningen av förnyelsebar diesel genom ett kvotsystem där en viss andel av den totala bränsleförsäljningen måste vara förnyelsebar. Det är upp till bränsleförsäljarna att se till att priset på förnyelsebara bränslen är så pass lågt att tillräckliga volymer säljs för att fylla kvoten.
När de statliga myndigheterna upptäckte att försäljningen av biobränsle hade ökat på Åland kontaktade de bränsleförsäljarna och meddelade att försäljningen på Åland inte längre kunde räknas in i kvoten. Anledningen till detta är att lagstiftningen faller inom åländsk behörighet och kan därmed inte ingå i det finländska kvotsystemet.
”Åland bör ha ett eget kvotsystem för att främja försäljningen av förnyelsebara drivmedel”, skriver Gunnar Westling, biträdande ingenjör på infrastrukturavdelningen, i ett mail till Ålandstidningen.
En dyr affär
I budgeten för 2020 hade LR avsatt 60.000 euro för förnyelsebart bränsle i kollektivtrafiken. Tidigare kostade bränslestödet till hela kollektivtrafiken 40.000 euro per år.
Redan i februari var kvotens topp nådd. Från och med mars 2020 beslutade LR att dra in stödet på Åland.
– Priserna ändrades väldigt mycket när Finland inte längre fick räkna in försäljningen av sin årliga kvot till Åland, säger Niklas Karlman, biträdande avdelningschef på infrastrukturavdelningen.
Subventionering av förnyelsebar diesel till kollektivtrafiken skulle bli en kostsam affär för LR om stödnivåerna skulle höjas för att täcka de ökade priserna.
När LR tog beslutet stod det mellan att hålla kvar stödnivåerna på samma nivåer som tidigare vilket inte var tillräckligt för bussbolagen i och med de höjda priserna, eller att höja stödnivåerna vilket skulle leda till en merkostnad för LR.
– Tilläggskostnaden för det skulle bli ett par hundratusen euro, det är en ganska stor kostnadsökning, säger infrastrukturminister Christian Wikström och tillägger:
– Vi jobbar på att få ner kostnaden till det pris det var tidigare, men vi har ännu inte nått ett resultat.
Palmolja
Förutom att förnyelsebar diesel i kollektivtrafiken är en kostnadsfråga är det inte helt säkert att det är så miljövänligt som det låter.
Det förnyelsebara bränslet innehåller restprodukter från produktionen av palmolja från livsmedelsindustrin.
– Det är restprodukter från palmolja så det är inte solklart hur miljövänligt det faktiskt är, säger Christian Wikström.
Trots frågetecknet kring miljöaspekten var det kostnaden som gjorde att LR valde att avsluta stödsystemet till kollektivtrafiken och att sluta köpa bränslet till vägunderhållet.
– Med betydelsen av kostnaden valde vi att inte köpa in det här bränslet och öka subventioneringsgraden för det, säger Christian Wikström.