I dag samlas den arbetsgrupp inom landskapsregeringen som ska ta fram lagförslaget till en ny kriskommunlag. Det första utkastet till lag var ute på remiss under förra våren och mottagandet då var blandat, men kommunerna var, enligt vice lantrådet Harry Janssons bedömning, mer positiva än kritiken i stort.
– De flesta välkomnade lagförslaget som behövligt och ytterst få var kritiska, säger han.
Men regeringspartiet Obunden samlings gruppledare i lagtinget, Marcus Måtar, sade i Ålandstidningen den 5 januari att Ob inte kunde stöda lagen så som den ser ut i dag.
”Inte förstått kritiken”
Trots det tänker Harry Jansson fortsätta jobbet med målet att ett färdigt lagförslag ska ligga på lagtingets bord i mars.
– Jag har aldrig riktigt förstått dramatiken, kritiken och motståndet mot att ta det här nödvändiga steget. Om det uppstår en situation där en kommun konstateras vara i synnerligen djup kris och situationen är så katastrofal så finns inga andra alternativ, säger Harry Jansson som betonar att aktiverandet av en kriskommunlag är en absolut sista utväg.
– Sedan kan jag förstå att det förstås kan finnas en oro för att en kommande regering använder verktyget mer flexibelt än vad det är tänkt. Men det kommer att stupa på invändningar från förvaltningsdomstolarna, det visar erfarenheterna från Finland. Vi tar lärdom av de över 50 processer som inletts, men ytterst få lett till samgångar.
Vice lantrådet hoppas fortfarande kunna övertyga kritikerna, också de i regeringsleden, om nödvändigheten om en kriskommunlag.
– Så fort vi har ett mer substantiellt förslag så ber vi om en ny överläggning med regeringsbasen. Jag tror att det finns lite missförstånd kring den, och jag känner mig ganska trygg med att när man har klart för sig vad lagen innebär så ser man att det är den bästa lösningen.
”Sträckte ut hand”
Efter Ob:s avvisande av lagen sträckte bland andra Socialdemokraterna ut en inbjudan till förhandlingar med oppositionen för att landskapsregeringen ska kunna bygga en majoritet för lagen.
– Både jag och Camilla Gunell (S) har sagt att när det gäller kommunfrågan så går det inte att fortsätta som det varit de senaste åren. Vi kan inte gräva vallgravarna djupare för kommunfrågan kommer ingen regeringskonstellation undan. Förr eller senare måste vi prata ihop oss, säger Nina Fellman (S).
– Utan någon sorts borgfred kommer vi ingenvart.
Fellman och Gunell har ätit lunch med Harry Jansson och lantrådet Veronica Thörnroos (C) där kriskommunlagen nämndes.
– Men vi pratade inte så hemskt mycket om det, det var inga förhandlingar, säger Nina Fellman.
– Det är klart vi pratar politiskt med varandra, men vi har inte fört regelrätta diskussioner om hur lagförslaget ska utformas, säger Harry Jansson.
Vice lantrådet säger att han kommer att ta den utsträckta handen från oppositionen innan han lämnar ett lagförslag till lagtinget.
– Absolut, när de sträckt ut en hand tar jag den gärna. Vissa saker måste också fungera över mandatperioderna – självstyrelselagsrevisionen, vindkraften och kommunfrågan är tre sådana saker. Vi måste ha en långsiktig enighet om hur vi ska hantera kommunfrågan och det behövs ett nytt sätt. Första byggstenen i det arbetet är att ha ett instrument om någon kommun är i djup kris, säger Harry Jansson.