Enligt den gällande vallagen ska förtidsröstning via internet anordnas i lagtingsval för röstberättigade som inte har en hemkommun på Åland om det finns ett tillförlitligt system för det.
Internetröstning var planerat att användas för första gången i samband med lagtingsvalet 2019. Centralnämnden för lagtingsval beslöt dock att avbryta processen redan innan röstningen kunde inledas, eftersom det inte gick att säkerställa att systemet var tillförlitligt.
LR har nu utrett förutsättningarna för att genomföra internetröstning vid lagtingsvalet hösten 2023 och konstaterar att internetröstning fortfarande är mycket ovanligt runtom i världen.
– Både i Finland och Sverige har ansvariga myndigheter rekommenderat att internetröstning inte ska användas. Därtill har cybersäkerhetshotet har blivit mer komplext och även åländska aktörer drabbats de senaste åren. Dessutom finns risker med desinformationskampanjer som kan undergräva förtroendet för valsystemet. Det är centralt för demokratin att allmänheten har förtroende för valmyndigheterna och att valets integritet säkerställs i alla lägen, skriver LR i ett pressmeddelande.
Enda alternativet
Enligt LR:s helhetsbedömning får det inte råda osäkerhet om det är möjligt att internetrösta eller inte för de röstberättigade som är bosatta utanför Åland, utan alternativen för röstning bör vara kända långt på förhand.
– Det får inte finnas någon ovisshet kring arrangemangen. Därför ser vi inget annat alternativ än att inte använda internetröstning som valmetod i nuläget, säger Harry Jansson.
Kostnaden för att genomföra internetröstning, cirka 250.000 euro, anses även hög jämfört med att det kostar 155.000 att arrangera valet i övrigt. LR betonar dock att kostnaden inte är den viktigaste faktorn, utan det är och förblir valets integritet.
Överväger samarbete
Ett lagförslag om att inte genomföra internetröstning ska nu tas fram av lagberedningen och överlämnas till lagtinget.
LR säger att förutsättningarna för internetröstning är osäkra även på längre sikt, men man ska bevaka utvecklingen inom området och söka eventuella samarbeten med framförallt de övriga nordiska länderna.
Avsikten är samtidigt att inleda en digitalisering av valsystemet i allmänhet vilket bland annat kan innebära att utveckla ett motsvarande valdatasystem som används i Finland.
Brevröstningen effektiveras
I samband med att förtidsröstningen via internet har utretts har även förfarandet för brevröstning setts över.
Det rådande systemet där brevröstningshandlingarna ska beställas och skickas från kommunernas centralvalnämnder skapar dröjsmål. Därför föreslås lagändringar som innebär att LR tar över ansvaret.