Alla vars hälsotillstånd har bedömts av specialsjukvården ska ha rätt till en andra bedömning.
Det anser landskapsregeringen som i går lämnade en lagframställning till lagtinget.
SJUKVÅRD Landskapsregeringen föreslår att man ska införa den nya bestämmelsen i landskapslagen om hälso- och sjukvård.
Bestämmelsen går ut på att alla som får sitt hälsotillstånd bedömt av specialsjukvården ska ha rätt att få en andra medicinsk bedömning. Landskapsregeringen har tre kriterier för att få en andra bedömning, skriver man i ett pressmeddelande:
1. Om han eller hon lider av en livshotande, särskilt allvarlig sjukdom eller skada, eller ett kroniskt eller mycket långvarigt tillstånd som väsentligt påverkar livskvaliteten.
2. Om vetenskap och beprövad erfarenhet inte ger entydig vägledning.
3. Om det medicinska ställningstagande kan innebära särskilda risker för den enskilda eller vara av stor betydelse för hennes framtida livskvalitet.
Feldiagnoser tros minska
Orsaken till att man lägger fram lagförslaget är att den nuvarande lagen inte berättar under vilka förutsättningar man som patient kan begära ett andra utlåtande. I och med att det blir allt mer vanligt att begära ett sådant vill landskapsregeringen lagstadga om detta. De föreslagna bestämmelserna är motsvarande med de svenska.
Att patienter begär ett andra utlåtande kan bero på många saker, skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande. "Det är inte konstigt om man inför ett livsavgörande beslut vill skaffa sig så bra beslutsunderlag som möjligt", skriver man. Det kan också ses som en kvalitetsgaranti på vården.
En fördel landskapsregeringen ser med en andra bedömning är också just att risken för behandling och vård på grund av fel diagnos minskar.
Inte dyrt
Landskapsregeringen konstaterar också i pressmeddelandet att de här bestämmelserna inte kommer att få några stora ekonomiska verkningar för landskapet.
Man skriver att patientombudsmannen till exempel behandlade åtta ärenden som rörde en andra bedömning 2007 och tror att det kommer att vara på en liknande nivå som är rimlig rent ekonomiskt.
När lagtinget kommer att behandla lagframställningen är oklart.
Matilda Andersson