I våras bad landskapsregeringen (LR) kommunerna att de skulle svara på hur de avser utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen i den kommande socialvårdslagen. Det har kommunerna gjort under sommaren och när landskapsregeringen nu sammanställt svaren anser socialminister Wille Valve att regelverket kan behöva skärpas ytterligare för att få kommunerna att inrikta äldreomsorgen på rätt sätt.
– I vårt utlåtande konstaterar vi att äldreomsorgen förverkligas ojämlikt i kommunerna. Kommunreformen kommer att utjämna en del av detta, men det finns fortfarande skäl att fundera på hur vi kan trygga och stödja möjlighet att bo hemma.
Ökat fokus
Det är således i ÅHS-lagen som de skärpta reglerna kan komma.
– Den gemensamma nämnaren för båda lagarna är ett ökat fokus på förebyggande insatser. I socialvårdslagen har det ett starkt fokus, men vi behöver skapa det också i ÅHS-lagen.
Hur oroad är du över de ojämlikheter som LR:s siffror visar?
– Det är oroande med tanke på att 2030 kommer vi enligt statistikcentralen ha en kraftig ökning av försörjningskvoten på Åland, kraftigare än i Finland. Det kommer att sticka iväg 2030, och det är oroväckande för då behöver vi ha systemen i skick.
Till en del ser socialministern att ojämlikheterna kommer att jämnas ut genom att 16 kommuner blir fyra i kommunreformen. Men det löser inte alla problem, menar han.
– Reformen löser delvis problemen, men vi har att fundera över servicemålen på basen av kommunernas svar. Det är kort tid kvar till 2030.
Mindre betungande
Redan har många kommunala företrädare klagat över att LR lägger fler och fler pålagor på kommunerna, vilket kostar pengar. Men i den här frågan tror Wille Valve att kommunerna får det lättare genom kommunreformen.
– Avsikten med kommunreformen är att det ska bli mindre betungande för kommunerna, och mindre personberoende. Det kan vara ohemult att till exempel Sottunga ska göra de bedömningar som behövs inom äldreomsorgen.
Innebär det större, centraliserade enheter inom äldreomsorgen i de nya kommunerna?
– Nu går jag in på personliga tankar. Äldreboenden som sådana behöver inte centraliseras, men bedömningen av vem som behöver vilken typ av stöd, och vilken vårdtyngd som uppstår, skulle behöva det. Det möjliggör en mer likvärdig behandling av våra äldre och en bättre bedömning.
Vilka tror du reaktionerna kommer att bli från kommunerna?
– Vi har bemödat oss om att ha en saklig ton, och kommunerna har börjat diskutera sakfrågan och inte längre symbolfrågan. Men säkert kommer någon att märka på ett eller annat ord. Men i grunden är det klart, kommunerna ska stå för äldreomsorgen och landskapet sätter reglerna.
Stöd för att bo hemma
Det har varit mycket debatt kring LR:s och Wille Valves utspel om att 90 procent av de äldre bör bo hemma. Socialministern tycker dock att debatten fokuserat fel.
– Vi har inte sagt att 90 procent ska bo hemma, utan att 90 procent ska ha få stöd och en reell möjlighet att kunna bo hemma. För att förverkliga det krävs att kommunerna förverkligar tjänster och service, och här är det en väldigt kraftig skillnad mellan kommunerna. Variationen mellan kommunerna är för stor, det är kärnan.
Jonas Bladh