Ben Lundqvist flaggade i en intervju med Ålands Sjöfart redan tidigare i våras för att Lundqvistrederierna, bestående av Alfa-koncernen och Hildegaard-koncernen, var på väg mot sitt bästa resultat någonsin. När redovisningen för det brutna verksamhetsåret som avslutades den 31 mars nu publicerats står det klart att man sopar banan med alla tidigare toppresultat.
Historiskt var 2000-talets första decennium och åren innan finanskrisen starka för Lundqvistrederierna med flera vinster i femtiomiljonersklassen. Toppen noterades 2004-2005 då resultatet uppgick till 64 miljoner euro. 2015-2016 var man tillbaka på nivåerna innan finanskrisen då man redovisade en vinst på 36,2 miljoner euro. Året innan det senaste räkenskapsåret var vinsten 7,1 miljoner euro.
2022-2023: 107,3 miljoner euro.
Det är en märkbart nöjd Ben Lundqvist som svarar i telefonen när Ålandstidningen ringer honom för att prata om rekordsiffrorna.
– Jag är naturligtvis jätteglad. Det är helt klart. Jag är väldigt nöjd över att vår organisation både ombord på fartygen och i land lyckas leverera ett sådant här resultat.
Kunde inte föreställa sig
107,3 miljoner euro alltså. Det är mer än Viking Line, Ålandsbanken och Paf, av vilka två redovisade rekordresultat under det senaste räkenskapsåret, tillsammans. Eller tre gånger så mycket som behövs för att finansiera landskapsregeringens infrastrukturavdelning 2023.
Kunde du föreställa dig det här?
– Nej, absolut inte. Jag trodde aldrig jag skulle få vara med om någonting liknande. Inte ens åren innan finanskrisen, säger Ben Lundqvist.
Förklaringarna till siffrorna är flera men den största är att branschen under 2022 såg en kraftigt ökning i fraktpriserna för råolja till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Särskilt efter den 5 december, då EU införde förbud mot rysk oljehandel, förändrades sjötransportflödena för olja. Transportsträckorna har blivit längre när europeiska länder och företag behövt hitta nya leveranser för att säkra sina behov och strategiska oljereserver.
– Längre transportsträckor leder till att det behövs fler fartyg och det driver upp efterfrågan, säger Ben Lundqvist.
Fraktmarknaden var under hela verksamhetsåret på god nivå men i anslutning till att EU:s förbud mot rysk oljehandel i december såg man en topp.
– En väldigt stor del av vinsten gjordes i november och december då det var en rusch efter att få tag på olja.
Brist på annat håll
Som ett exempel på de förändrade transportflödena nämner Ben Lundqvist att Indien blivit en allt större importör av rysk olja. Resan från Svarta Havet, genom de turkiska sunden Bosporen och Dardanellerna, och därefter genom Suezkanalen görs bäst med oljetankerfartyg av klassen Aframax, alltså samma fartygsklass som samtliga tio fartyg i Lundqvistrederiernas flotta. Det har lett till att en allt större del av den globala Aframaxflottan i dag går på långa resor mellan Ryssland och Indien i stället för i Europa.
– Det ser jag som den största förklaringen till de stigande fraktnivåerna, säger Ben Lundqvist och konstaterar också att det inte kommit ut särskilt många nya fartyg på marknaden.
Lundqvistrederiernas fartyg lämnade trafiken till ryska hamnar bakom sig efter krigsutbrottet i fjol och under det senaste verksamhetsåret bedrev man framför allt trafik mellan Nordsjöhamnar och Medelhavshamnar.
– Bortsett från den stora skillnaden att vi inte längre går in i Svarta Havet har trafiken inte ändrats så mycket, med tillägget att vi nu går till både Norge och Sverige.
I samband med det tecknades under året också avtal med ITF gällande de ombordanställdas arbetsvillkor.
Dollarn och bunkern
Såväl en stark dollar som det under året sjunkande bunkerpriset bidrog också till resultatet.
Totalt gjorde Lundqvistrederiernas tio tankfartyg under verksamhetsåret 373 lastresor, jämfört med 211 under föregående verksamhetsår. Den transporterade mängden olja uppgick till 33,1 miljoner ton och till storkunderna hör det franska oljebolaget Total, det spanska oljebolaget Repsol, oljetradern Vitol samt British Petroleum.
Under räkenskapsperioden tog Alfa och Hildegaards gemensamma intressebolag Lundquist Shipping Company Limited leverans av Aframaxtankern Newbury. Det var den nionde leveransen i Lundqvistrederiernas nybyggnadsprogram som inleddes 2014, och i dag sitter man med en flotta av modernaste kvalitet.
Kunde ni ha haft bättre tajming med leveransen av de nya fartygen?
– Särskilt de två senaste har varit absolut topptajmning, men även de fartyg vi tog leverans av tidigare är betydligt mer värdefulla i dag.
Både secondhandpriserna och nybyggnadspriserna för tankfartyg steg nämligen kraftigt under fjolåret. Enligt Ben Lundqvist kostar det upp emot 75 miljoner euro att bygga ett fartyg i motsvarande storlek i dag.
– För de två senaste fartygen betalade vi absolut bottenpriser. Det var långt under dagens nivå.
Rejäl dividend
Omsättningen för de två koncernerna uppgick för verksamhetsåret till 101,9 miljoner euro, alltså lägre än vinsten. Det beror på andelar från intressebolagens resultat samt övriga rörelseintäkter. Under året avyttrades till exempel Lundqvistrederiernas äldsta Aframaxtanker, Alfa Italia, byggd 2002.
Med ett rekordresultat i ryggen är det också en rejäl utdelning som föreslås inför stämman senare i sommar. Förslaget är att Hildegaards aktieägare får dela på 6,5 miljoner euro, eller 3.000 euro per aktie. I Alfa föreslås en utdelning om 750 per aktie, totalt 12,5 miljoner euro. Totalt handlar det alltså om 19 miljoner euro.
Men det är inte bara Lundqvistrederiernas åländska aktieägare som kan glädjas. Rekordresultatet lär också ge rejält klirr i kassan för Mariehamns stad. En del skatter har skjutits på framtiden i och med att intressebolaget Lundquist Shipping Company Limited under året nyttjade möjligheten till höjda avskrivningar i beskattningen – totalt uppgick Lundqvistrederiernas avskrivningar till drygt 20 miljoner euro – men enligt Ben Lundqvist uppgår betalda och latenta skatter till 26,5 miljoner euro.
– Sedan klirrar det väl till en del i personbeskattningen från dividenderna, konstaterar han.
Goda utsikter
När det gäller framtiden är utsikterna goda och experter förutspår en stigande efterfrågan på råoljetankers samtidigt som fraktrater och värden på begagnade fartyg fortsätter stiga. En annan trygghet är den starka koncernekonomin som visar sig i balansräkningen. Det egna kapitalet uppgår till en halv miljard euro och faktum är att Lundqvistrederierna, trots att man tagit emot nio nya fartyg sedan 2014, inte har några lån.
Prognosen är att man kommer att kunna fortsätta göra goda resultat både på kort och på lång sikt.
– Jämför vi april och maj, som ju är de första månaderna i vårt brutna räkenskapsår, med april och maj i fjol så ser det bättre ut i år. Men jag har inga som helst förhoppningar om att hösten och vintern ska bli lika bra som det nu redovisade året. Det blir nog svårslaget.