"Ett acceptabelt förhandlingsresultat" med Helsingfors räcker för att liberalerna och centern ska säga ja till Lissabonavtalet.
Roger Janssons (fs) vill föra upp självstyrelsen på den internationella arenan för att få förståelse i Helsingfors för Ålands krav på EU-inflytande.
LAGTING Roger Jansson tror att resultatet av förhandlingarna med regeringen Vanhanen om Ålands inflytande i EU blir klart först våren 2009.
Från landskapsregeringens (LR) sida har man lovat presentera ett förhandlingsresultat i höst.
Roger Janssons taktik är att lagtinget inte bör ge sitt bifall till Lissabonfördraget på den här sidan årsskiftet. När Finland godkänner fördraget uppstår därmed ett oklart läge om vilken Ålands ställning är i EU.
På internationell nivå
- Då måste självstyrelsesystemet upp på internationell nivå. EU och medlemsstaterna måste inse hur vår självstyrelse är uppbyggd. Bara då kan vi få förståelse i Helsingfors för de krav på inflytande vi har, säger han.
Kraven på inflytande är fyra: talerätt i EU-domstolen, deltagande i ministerrådets arbete, en parlamentsplats och en roll i subsidiaritetskontrollen. Inflytandet ska dessutom skrivas in i självstyrelselagen.
När det gäller parlamentsplatsen räcker det för centern och fs att det finns klart utsagt hur Finland jobbar vidare för att Åland ska få en plats i framtiden.
c och lib ense
- Det behövs ett acceptabelt avtal med Helsingfors för att vi ska acceptera Lissabonfördraget, sa Torbjörn Eliasson (c) i lagtinget i onsdags.
- Ett acceptabelt förhandlingsresultat, den ståndpunkten delar jag. Regeringspartierna är eniga, replikerade Olof Erland (lib).
Eliasson vädjade till Helsingfors:
- Ta oss på allvar, mycket står nu på spel. Våra krav är rättmätiga och inget hot mot varken Helsingfors eller Bryssel.
Också liberalerna har tidigare anfört att umgänget mellan Åland och Helsingfors ska regleras i självstyrelselagen. Partiet står bakom de fyra kraven på inflytande men Olof Erland (lib) betonar att kraven inte är kategoriska.
- Vi måste se vilket resultatet av förhandlingarna blir.
Hävda vårjakten
Olof Erland pekar på att Lissabonfördraget inför ett system för subsidiariteten, alltså vilka frågor som ska beslutas på en lägre nivå.
- Blir vi en del av Lissabonavtalet kan vi hävda att vårjakten är en sådan fråga eftersom den är av ringa betydelse för EU som helhet.
Olof Erland konstaterar att lagtinget förstås kan säga nej till EU. Då blir det förhandlingar, Åland blir inte utelämnat och inte en vit fläck på kartan
- Men säger man nej för att obstruera mot Finland binder man ris åt egen rygg och då blir det svårt med förhandlingar.
De obundna säger nej
För de obundna är EU-parlamentsplatsen den viktigaste frågan och den måste vara löst för att gruppen ska ge sitt bifall till fördraget. Eftersom platsen inte kommer att lösas nu betyder det att de obundna säger nej till Lissabon.
- Våra fyra krav ska in i självstyrelselagen. Punkt slut, sa Fredrik Karlström (ob).
23-7?
Om ett "acceptabelt förhandlingsresultat" uppnås med Helsingfors lutar det åt ett ganska starkt ja till Lissabonfördraget. Mot röstar de fyra obundna, sannolikt båda Åf-ledamöterna och sannolikt Anders Englund (c), totalt sju.
Lissabonfördraget kräver kvalificerad majoritet, alltså 20 röster för. Om elva ledamöter röstar mot betyder det att Åland sagt nej.
EU-debatten är bordlagd till den 26 maj.
Kerstin Österman