I oktober förra året inledde ÅHS, Medimar och Ålands cancerförening ett samarbetsprojekt där man under fyra år erbjuder alla ålänningar i åldern 60 till 74 år att screenas för cancer i tjock- och ändtarm.
Under år 2020 kallades 2.974 personer till screeningen, varav drygt 82 procent valde att delta genom att lämna in ett avföringsprov. Av dem kallades 143 personer till koloskopiundersökning baserat på provresultaten.
– Det är ett fantastiskt deltagande, och inte bara det, utan 86 procent av de som sedan kallats till koloskopi har tackat ja. Det är väldigt fina siffror, säger Dan Gustafsson.
”Jätteskillnad”
Nu visar en preliminär analys att över 60 procent av de tumörer som upptäcktes i screeningen tillhörde det tidigaste stadiet. Personer som får sin diagnos i det stadiet har statistiskt den bästa överlevnadsprognosen.
”Som jämförelse har endast 20 procent av de upptäckta fallen på Åland före screeningen varit stadium ett”, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.
– Vi har fått etiskt tillstånd att gå igenom alla kolorektalcancerfall de senaste sju åren. Vi ville ha en bakgrund för att kunna jämföra med hur det har sett ut före screeningen. Det primära med en cancerscreening att göra minst möjlig skada och med mest möjlig nytta. När man nu tittar på siffrorna ser vi att det är en jätteskillnad, säger Dan Gustafsson.
”Jättemycket nytta”
I de fall som diagnosticerats före screeningen upptäcktes de främst i stadium tre och fyra. Då har cancern spridit sig till lymfkörtlar och andra organ som levern. Den statistiska överlevnadsprognosen i stadium ett är över 90 procent.
– I stadium fyra är den under 12 procent. På så sätt gör screeningen jättemycket nytta för patienterna, säger Dan Gustafsson.
Han betonar att underlaget ännu inte är så stort.
– Men preliminärt ser det väldigt lovande ut.
Cirka tio procent av de patienterna som genomgick koloskopiundersökning baserat på sitt avföringsprov har haft en tumör i tjock- eller ändtarmen. 80 procent av patienterna som genomgick koloskopi har haft polyper som har avlägsnats.
– Det är viktigt att poängtera att inga test är 100 procent tillförlitliga. Det vi nu använder oss av är det test som är accepterat i resten av världen som det bästa hittills. Det har ungefär 92 procents känslighet.
Han uppmanar personer som upplever symtom som blod i avföringen, förstoppning och viktnedgång men som fått negativt svar i testet att ändå söka sig till läkare på hälsocentralen.
Dan Gustafsson betonar att screeningen och behandlingen görs i ett teamarbete där ett antal olika specialiteter deltar.
– Det finns en massa positiva följdverkningar av allt det här.