Det finns majoritet i lagtinget för en höjning av hemvårdsstödet. Samtidigt vill ledamöterna att landskapsregeringen ska initiera en fördelning av föräldraledigheten enligt isländsk modell.
LAGTINGET Det blev resultatet av en lång och tidvis rätt hätsk debatt i lagtinget i går.
Utgångspunken var en motion från fs och de obundna om en barnomsorgspeng. Med den skulle familjerna fritt kunna välja sin barnomsorg. Föräldrarna skulle antingen behålla pengarna själva så att den ena föräldern stannar hemma med barnen eller så kunde pengarna användas till att köpa tjänster av ett privat eller kommunalt dagis eller till att avlöna någon annan som sköter barnen i hemmet.
0-6 åringar
Barnomsorgspengen skulle enligt förslaget utvidgas till att gälla 0-6-åringar och även bli pensionsgrundande för den förälder som stannar hemma.
- Vi har barnens bästa för ögonen. Familjerna ska själva få välja, motiverar Gun-Mari Lindholm (ob).
Kvinnofälla
Liberalerna och socialdemokraterna är inte alls övertygade om modellens förträfflighet.
-Det är nog bra med valfrihet men modellen är i praktiken en kvinnofälla, sa Ulla-Britt Dahl (lib).
Det tyckte Gun-Mari Lindholm var en gammalmodig och förlegad syn.
- Det är nedvärderande att tala om kvinnofälla inför alla de kvinnor som valt att stanna hemma för att man tror att det är det bästa för barnen.
Blir brist på arbetskraft
Enligt en tidigare fs-utredning skulle barnomsorgspengen vara 540 euro per barn och månad men enligt Sirpa Eriksson (lib) skriver fs på sin hemsida att den som stannar hemma med två barn under sex år skulle få upp till 1.500 euro per månad.
Hon befarar att det blir arbetskraftsflykt med så pass hög barnpenning.
- Det blir akut brist på bland annat städare, ladugårdsavbytare, primärvårdare, butiksbiträden och parkarbetare. Och vad säger arbetsgivarna om man ska vara hemma i sex år? undrade hon.
Hemmet kvinnans plats
Hon anser att fs och de obundna vill gå minst 50 år tillbaka i tiden där kvinnans plats är i hemmet. Hon sa också att den röda tråden i socialpolitiken är att det alltid ska löna sig att arbeta.
- Vi har ansvar för att det åländska samhället rullar. Vi kan inte stifta en lag som gör det ointressant att arbeta.
Gun-Mari Lindholm tyckte det lät som om vänsterpartiet i Sverige kommit in i lagtinget medan Sundback berömde Erikssons inlägg.
- Det ska löna sig att arbeta och vi ska ha full sysselsättning. Men de borgerliga vill bara ha bidrag, sa hon.
Fabrikstänkande
Danne Sundman (ob) ansåg att liberalerna struntar i barnen och bara slår vakt om sina väljare. Han talade också om "fabrikstänkande" i barnomsorgen.
Göte Winé (s) och Åke Mattsson (lib) varnade för att ett system med barnomsorgspeng riskerar slå sönder den kommunala barnomsorgen. Carina Aaltonen (s) pekade på att den valfrihet som fs och de obundna talar om inte gäller alla.
- För många barnfamiljer finns det inte på kartan att kunna stanna hemma i flera år med barnen. Den valfriheten har bara de rika.
Centern stöder inte motionen rakt av men vill gärna ha valfrihet och en principdebatt.
- Det här är en intressant motion. Vi måste våga se på nya möjligheter, sa centerns ordförande Veronica Thörnroos.
Islands modell
Barbro Sundback (s) påminde om det beslut lagtinget tidigare fattat, att ge landskapsregeringen i uppdrag att hos riksmyndigheterna initiera en föräldraledighet enligt isländsk modell och att Åland kunde tjäna som försöksområde. På Island tar mamman tre månader, pappan tre månader och tre månader får man dela på. Det har lett till att 90 procent av papporna tar ut sin föräldraledighet.
Sundback vänder sig kraftigt emot barnomsorgspengen eftersom modellen inte ger föräldrarna anställningstrygghet och i praktiken inte är ett alternativ för alla. Hon föreslog därför i lagtinget att man i stället höjer hemvårdsstödet som i dag i Mariehamn är 388 euro i månaden för ett barn.
- Landskapet kan plussa på stödet så att man åtminstone kommer upp till folkpensionen.
Överens
- Det är vi med på, kommenterade Gun-Mari Lindholm.
- Det vore en framgång för lagtinget om vi kunde enas om höjt hemvårdsstöd i nästa års budget, sa Sundback.
Social- och miljöutskottet ska nu behandla motionen.
Kerstin Österman