Landskapsregeringen (LR) avslog ansökan om jordförvärvstillstånd för köparna av förra lantrådet Viveka Erikssons Bartsgårda gård i Finström. Mäklarfirman som tog fram köpeavtalet som LR underkände är Lyyski Fastigheter. I avtalet, och ett förhandsavtal som finns som bilaga till köpebrevet, avtalas att fastigheten säljs i två delar. I huvuddelen av avtalet, där husen på tomten ingår, säljer Viveka Eriksson halva tomten, 3.965 kvadratmeter. I bilagan finns sedan ett förhandskontrakt där den andra halvan ska överlåtas inom fem år till en kostnad om en euro.
Det upplägget godkände inte LR, och avslog därför köparnas ansökan om jordförvärvstillstånd. Anledningen är att LR anser att konstruktionen är menad att kringgå regeln om att en person utan jordförvärvsrätt inte får köpa en tomt över 4.000 kvadratmeter. LR anser inte heller att priset på den fördröjda affären, en euro, är rimligt marknadspris. Ett citat ur beslutet finns här intill.Ingen skillnad
Inger Lyyski hos Lyyski Fastigheter menar dock att man har upprättat ett avtal i enlighet med reglerna om jordförvärv.– Sakrättsligt och juridiskt ska det inte vara skillnad om det handlar om en kvotdel eller ett utbrutet område av en fastighet så länge det ryms inom 4.000 kvadratmeter. Men där har LR varit av åsikten att de inte är vana vid kvotdel utan det ska vara ett outbrutet område om max 4.000 kvadratmeter. Jag ser ingen skillnad här, men i en förlängning är det endast en rättslig prövning som kan visa om LR:s tolkning skulle hålla, säger Inger Lyyski.
Hon menar att problemet i stället ligger hos köparna, att de ångrat sig om husköpet. I köpebrevet står att om köparna inte erhåller jordförvärvstillstånd kan köpet återgå till säljaren. Inger Lyyski menar att köparna inte medverkat till att tillmötesgå LR:s krav om komplettering av ansökan.
– Till saken hör att de kan få jordförvärvstillstånd om de vill ha det, genom en komplettering . LR har gett instruktioner om hur den (jordförvärvsansökan) kan kompletteras. Och köparna får bo där, och de kommer att få jordförvärvstillstånd. Avsikten har aldrig varit att kringgå lagstiftningen, utan att följa regelverket.
Inget skäl– Köparna har ångrat sig och vill inte bo där, men det är inget skäl för att häva ett köp. Köparna har enligt vår mening utövat påtryckning på LR på grund av att de har ångrat sig.
I sitt beslut anser LR att det är upplägget som sådant som är fel, att förhandsavtalet om den andra halvan av tomten endast är ett sätt att kringgå jordförvärvsreglerna. Hur ser du på det?– Som jag ser det har LR kommit med instruktioner om komplettering och säljaren är positiv till att göra den här justeringen men köparen backar och drar tillbaka sin ansökan. De har köpt sitt bostadshus och de får bo kvar, och de får jordförvärvstillstånd om de fortfarande vill. Men det vill de inte, säger Inger Lyyski.– Avtal om en framtida överlåtelse (föravtal) som görs för en framtid när köparen har bott så länge att de har hembygdsrätt eller annars kan få jordförvärvstillstånd, torde inte rimligen vara ett hinder mot arrangemanget med tanke på jordförvärvslagstiftningens syfte.Informationsmöte
Hon säger att regelverket kring jordförvärv är öppet för tolkningar. I dag ska LR hålla ett informationsmöte för jurister och mäklare, och Inger Lyyski hoppas att få tydliga regler för framtiden.– Då hoppas vi verkligen att vi kan få tydliga regler för framtiden. Vi och vår firma har hjälpt många att hitta ett trevligt boende på Åland. Åland behöver mer folk och vi ska vara ett välkomnande samhälle, det ska kännas bra att flytta hit. Det kan finnas olika tolkningar, men det viktiga är att det går att lösa.
I LR:s beslut står att köparna nu måste avyttra Bartsgårda gård inom sex månader. I och med att det finns en återköpsklausul i köpebrevet kan det dock råda olika åsikter om vem som faktiskt äger gården. Inger Lyyski menar dock att köpet är genomfört.– I första hand är det ett köp som övergått till köparen. Om de inte erhåller jordförvärv finns en passus om återköp, men till saken hör att köparen ska medverka till att köpet kan genomföras, och vilja och verka för ett jordförvärvstillstånd.– Om köparen inte medverkar till att erhålla tillstånd, är det upp till dem att invänta ett negativt beslut. Om de inte medverkar till att få jordförvärvstillståndet är det upp till dem att avyttra fastigheten, då de ångrat sig. Sedan kan parterna komma överens om någon annan lösning, det är en variant, som i så fall är upp till parterna, säger Inger Lyyski.
Kunde ha styckatLandskapsregeringen har begärt att köparnas tillståndsansökan skulle kompletteras med förhandsavtalet, vilket har gjorts. LR har också i ett brev den 24 oktober uppmanat köparna att inom en månad stycka av tomten i två delar. Det har inte skett.Däremot har säljaren inlett en sådan process den 3 december, men fick då beskedet av LR att det ligger på köparnas lott att komplettera sin ansökan om jordförvärvstillstånd.
Ålandstidningen har varit i kontakt med köparna, men de vill i det här laget inte uttala sig om affären.
Jonas Bladh