Vårens bolagsstämma i Ålandsbanken blir nu ett ärende hos Centralkriminalpolisen, CKP. I går morse offentliggjorde CKP planerna på en brottsutredning. Alla inblandade välkomnar beslutet.
NÄRINGSLIV Det är ingen enkel uppgift kriminalinspektör Teijo Ristola och hans personal fått i famnen.
De ska nu utreda om det enligt aktiebolagslagen är ett brott att låna ut egna aktier till egna dotterbolag för att nå mesta möjliga röster på en bolagsstämma.
Det var nämligen exakt vad som hände i våras då Ömsen och Alandiabolagen genomförde aktiemanövern inför bankens stämma.
Bara dagar innan stämman hade Ålandstidningen avslöjat att de finlandssvenska stiftelserna tillsammans med Wiklöf Holding bildat en sfär och investerat tungt i röststarka ÅAB-aktier. De köpte inte allt på en hand utan delade upp aktierna i nio olika bolag.
Stiftelsernas närhet till konkurrentbanken Aktia upplevdes och upplevs som ett stort hot mot Ålandsbankens självständighet.
Wiklöf Holdings koncernchef Nils Lampi har själv i Ålandstidningen sagt att "man vill ju få så många röster som möjligt för sina pengar. Det får vi genom att dela upp aktierna."
Utredning kan svälla
CKP-utredningen riktar sig dock i det här skedet endast mot Ömsen och Redarnas ömsesidiga försäkringsbolag.
-Eftersom vi har fått en anonym anmälan mot Ömsen och eftersom finansinspektionen bett oss göra en sådan utredning, säger Teijo Ristola till Ålandstidningen.
Han tonar ner själva brottsrubriceringen.
-Det kommer 700.000 brottsanmälningar till polisen varje år. 200.000 av dem blir föremål för en förundersökning. 60.000 av dem går till domstol. Att bli utredd behöver inte betyda något, säger Ristola.
Enligt honom handlar det om "10 till 15 procent" av utredningarna som resulterar i en dom.
Hur utredningen ska gå till i praktiken är det för tidigt att säga något om. Liksom hur länge det kommer att ta. I pressmeddelandet sägs "åtminstone till slutet av året".
-Men det beror helt på dem vi ska förhöra och vad de säger. Det är inte alls omöjligt att utredningen växer efter hand, säger Ristola.
Att även inkludera andra uppdelningar?
-Det är alltid möjligt att så kan ske, säger Ristola.
Det ligger alltså i farans riktning att även Aktia/Wiklöf-sfärens uppdelning i olika bolag kan bli föremål för utredning.
Välkomnar utredning
Alandia-bolagens vd Leif Nordlund tar polisutredningen med ro.
-Enlig de experter vi anlitade är det vi gjorde fullt lagligt. Vi litar på dem, säger han och tillägger:
-Men det är bra om det nu utreds ordentligt.
Ömsens vd Göran Lindholm säger sig vara "förvånad över det hela".
-Eftersom vi följt det upplägg våra jurister rekommenderade.
Om någon skulle dömas för brottet är straffet böter eller fängelse högst ett år.
Jörgen Pettersson
Ålandstidningen