En åländsk man har dömts till ett och ett halvt års fängelse för grovt skattebrott. Han ska under flera års tid bland annat ha ställt ut falska fakturor på uppdrag av en beställare inom byggbranschen.
DOM För en dryg vecka sedan föll en dom i en omfattande ekobrottshärva inom byggbranschen i Sverige. Fjorton personer åtalades i Stockholms tingsrätt för flera olika brott som trolöshet mot huvudman, bestickning, mutbrott och försvårande av skattekontroll.
Bland de dömda finns en man från Åland. Han drev en egen byggfirma sedan början av 1980-talet. Firman var baserad på Åland men verksam i Sverige och är numera försatt i konkurs.
Tingsrätten bedömer att han är skyldig till grovt skattebrott, medhjälp till bestickning, medhjälp till trolöshet mot huvudman och medhjälp till försvårande av skattekontroll. Straffet är ett år och sex månaders ovillkorligt fängelse. Han beläggs också med näringsförbud i fem år framöver.
Skrev falska fakturor
Spindeln i nätet i ekobrottshärvan är enligt domen en högt uppsatt person inom ett svenskt byggföretag. ålänningen arbetade under flera års tid som underentreprenör åt företaget men mellan åren 1999 och 2002 ska kontaktpersonen på det svenska företaget ha uppmanat den åländske mannen att ställa ut falska fakturor.
Det fanns två varianter av falska fakturor, det ena var arbeten som inte alls hade utförts, det andra var överdebitering av utförda arbeten.
Ålänningen skickade enligt domen de falska fakturorna till det svenska företaget genom ett faktureringsföretag. Av pengarna behöll han en del, resten fördes tillbaka till den ansvariga kontaktpersonen på det svenska företaget.
Parallellt med det olagliga systemet har ålänningen fört ett lagligt faktureringssystem via en åländsk bank. De inkomsterna har han betalat moms på.
I domen framgår också att ålänningen vid flera tillfällen ska ha använt sig av svart arbetskraft.
Företag granskades
Skatteverket i Sverige reagerade under år 2002 på att ålänningens företag inte betalade moms i förhållande till sin omsättning. Det upptäcktes genom att man hittade fakturor hos den svenska beställaren och faktureringsfirman som långt överskred ålänningens företags deklarerade inkomster.
Efter en granskning av företaget krävde skatteverket att mannen skulle betala skatt och arbetsgivaravgifter på cirka fyra miljoner kronor. Det fick honom att berätta om de falska fakturorna.
Åklagaren hävdar att tre miljoner kronor felaktigt har fakturerats av ålänningens företag.
Sedan dess har ärendet utretts av ekobrottsmyndigheten. Allt eftersom tiden har gått har även flera fall av misstänkt bestickning rullats upp. Högt uppsatta personer inom företag som har anlitat det svenska företaget ska ha erbjudits tjänster mot utbyte av att det svenska företaget har tillåtits överfakturera projektet. Vid arbetena har företaget anlitat ålänningens firma dels för att utföra arbeten och dels för att skriva de falska fakturorna.
Upplevde press
Ett exempel är när vice vd:n på ett vårdföretag tog emot ett bygge av en brygga vid sin sommarstuga. Ålänningen anlitades för att bygga bryggan men bygget fakturerades vårdföretaget som montering av en ramp.
I ett annat fall skrevs kostnaden för bygget av en avloppsanläggning på ett rivningsprojekt vid telefonplan. I båda fallen döms ålänningen för medhjälp till bestickning.
Den åländske mannen uttalar sig i domen och medger att han har agerat felaktigt. Han säger att han periodvis var i obalans under händelseförloppet eftersom hans son gick bort efter en tids sjukdom under perioden. Han har även själv varit sjuk. Han menar också att han kände sig tvungen att ta uppdrag av det svenska företaget eftersom det fanns få jobb inom byggbranschen på den tiden.
När Ålandstidningen kontaktar mannen säger han att han vill diskutera med sin advokat innan han uttalar sig. Han meddelar att han kommer att överklaga domen.
I målet döms tretton av fjorton åtalade. Däribland är åtta ovillkorliga fängelsestraff, tre villkorliga straff och två personer döms till dagsböter.
Ålänningens kontaktperson på det svenska företaget döms till fyra års fängelse.
Tone Nordling