Ålandstidningen har tagit kontakt med vårdpersonal som bytt jobb sedan 2020, och därför inte har rätt till ersättningen. En av dem är närvårdaren Pia Flink. På hennes nuvarande arbetsplats Hammargården uppskattar hon att runt sex personer fått ersättningen, medan flera personer också blivit utan.
Personal inom vården kan jobba på flera ställen, säger Pia Flink. Behövs ett miljöombyte byter man helt enkelt arbetsplats.
– Det vore på sin plats att alla vårdare får i alla fall lite plåster på såren efter allt slit.
Vid Hammargården jobbar också närvårdaren Pamela Rehn. Under pandemin jobbade hon både vid Oasen och Trobergshemmet.
– Jag är jätteglad att mina kolleger och andra får pengarna, det förtjänar de verkligen. Det som svider lite är att vissa får dem och andra inte. Jag har själv jobbat dubbelpass, vaccinerat mig, fått corona och jobbat med full skyddsutrustning och är ändå inte berättigad till ersättningen, säger hon.
Stor skillnad
Camilla Hagman var fram till i somras anställd som närvårdare vid Trobergshemmet i Mariehamn. När hon bytte arbetsplats och fick Kommunernas socialtjänst som arbetsgivare diskvalificerade även hon sig, utan att veta om det, från att kunna få ersättningen.
Camilla Hagmans åsikt är att alla som jobbade inom vården under beredskapsläget borde få ersättningen. I hennes fall hade det handlat om 600 euro.
– Det är pengar som hade gjort stor skillnad för en ensamstående.
Att arbeta inom vården under pandemin var tungt, säger hon. Personalen var tvungen att bära skyddskläder – munskydd var obligatoriskt och vid vissa tillfällen krävdes full skyddsmundering med visir, förkläde och plasthandskar.
Hon och andra hon talat med har utgått från att de skulle få ta del av ersättningen.
– Vi tycker det här är fel. Vi var ju ändå med och jobbade då.