Ålands hälso- och sjukvård har ingen postcovidmottagning. Men man har ett postcovidteam, och där ingår bland andra Marika Nordberg som är infektionsläkare och smittskyddsansvarig läkare inom specialsjukvården, Micael Strandell som är läkare vid hälsocentralen och smittskyddsansvarig läkare inom primärvården samt Marina Härtull som är avdelningschef på paramedicin.
Teamet fick benämningen postcovidteam när pandemin började, men man hade redan tidigare ett liknande samarbete kring olika infektioner. Nu är man i princip tillbaka i den rollen, bland annat eftersom postcovidfallen inte är i majoritet längre.
– Vi samarbetar kring många andra diagnoser. I dag är covid ett virus bland alla andra och vi fokuserar inte så mycket på vilket virus det är, säger Marika Nordberg.
I stället fokuserar man på de problem patienten har.
Betydande symptom
Nästan ingen som uppsöker hälsocentralen misstänker att de har postcovid, säger Micael Strandell.
– Det är vanligt att man söker för trötthet, kronisk värk eller sömnstörning. Man söker för något symptom. Vi utreder personens sjukdomshistoria, tar prover och utesluter andra orsaker. Sedan beror det på vad vi finner eller inte finner, säger han.
I många fall avvaktar man.
– Om någon har haft en infektion är det mycket vanligt att det kan ta upp till tre månader innan man återhämtat sig helt och hållet. Man börjar inte med några större utredningar om inte återhämtningen blivit väldigt utdragen.
För att få en remiss från hälsocentralen till infektionsmottagningen ska det vara fråga om betydande symptom som ger en funktionsnedsättning i vardagen eller arbetslivet, säger Micael Strandell.
”En stor frustration”
På infektionsmottagningen utreder man i sin tur att det inte handlar om någon annan problematik som har med immunsystemet att göra.
– Jag tittar på infektionsbiten och immunsystemet i synnerhet. Vid behov remitteras patienten vidare till andra specialister, beroende på symtomen. Men är det så att problemen har uppkommit just efter att man har haft en covidinfektion, att de kvarstår eller kommer och går och att man inte hittar någon annan orsak – då får man misstänka att det är postcovid, säger Marika Nordberg.
Den typiska patienten som drabbas av postcovid är en aktiv kvinna vars liv plötsligt tvärnitar. Dessa patienter blev ofta inte särskilt sjuka när de fick covid. De var hemma och blev inte sjukhusvårdare.
– Sedan får de stora problem med livet och vardagen på olika sätt.
På lång sikt handlar vården om att hitta någon form av rehabilitering.
– Man behöver hitta nycklarna till att hantera sin egen vardag, säger Marika Nordberg.
Det finns inget särskilt rehabiliteringsprogam för postcovid, säger Marina Härtull. I stället utgår man från varje enskild patients problem och vad den personen behöver hjälp med.
– Allt kretsar kring det. Fysioterapi handlar mycket om att öka funktionsförmågan i en långsam takt. Ergoterapi handlar mycket om att hitta en balans i vardagen. Att man varken gör för mycket eller för lite. Om man till exempel ska göra någonting som är energikrävande en dag kanske man behöver vila dagen innan och dagen efter, säger hon.
– Det typiska för postcovid, och även vid neuroborrelios och fästingburen hjärninflammation TBE, är att du kan få betala nästa dag om du har varit för aktiv dagen före. Det får inte bli för mycket intryck och upplevelser. Det i sig är en stor frustration. För det handlar om människor i arbetsför ålder som varit vana att hantera jobb, familjeliv, vänner och aktiviteter, säger Marika Nordberg.
Ingen ”quick fix”
Förloppet kan vara långt och segt men de flesta patienter som Marika Nordberg har träffat har blivit bättre.
– Det finns sådana som verkligen har haft det jobbigt. Men över tid har det blivit bättre. Sedan kanske inte alla skulle säga att de är tillbaka där de var från början, säger hon.
– Det är min upplevelse också. Mycket handlar om acceptans. Man kanske upplever att man fått en bra vardag eftersom man har prioriterat bort vissa saker och hittat nya strategier så att vardagen fungerar bättre, säger Marina Härtull.
När symptomen gradvis förbättras ökar man den fysiska aktiviteten.
– Det går inte att bara vila bort sina postcovidsymptom, utan det krävs en gradvis ökning av fysisk aktivitet, säger Micael Strandell.
Marika Nordberg har inte haft någon ny patient med postcovid under det senaste halvåret.
– Däremot har jag haft andra patienter som kommer för oklar feberkänsla, trötthet och muskelvärk. De har haft en infektion, men vi vet inte vilken. Det kan vara vilket virus som helst. Vi har kanske glömt i den moderna världen att man behöver återhämtning när man är sjuk, säger hon.
Det är viktig att lyssna på sin kropp och att tillåta sig vila och återhämtning, säger hon.
– Det gäller vid all form av stress på kroppen. Om stressen har varit utlöst av en infektion eller psykisk belastning eller någon annan omvälvande händelse behöver man bearbeta och återhämta sig, säger Micael Strandell.
– Det finns ingen quick fix. Det tar den tid det tar, säger Marika Nordberg.