Stadsfullmäktige i Mariehamn har skapat rubriker sedan stadsdirektör Arne Selander på ett möte förra veckan gick upp och närmast skällde ut ledamöterna för dåligt beteende. Enligt stadsdirektören kände han sig tvungen att agera efter en tid av olämpligt kritiserande och konfronterande av tjänstemän i staden i samband med fullmäktiges olika sammanträden. I efterhand har han sagt att kritiken egentligen riktade sig till en begränsad skara politiker. Ålandstidningen ringde upp fullmäktigegruppernas gruppledare för att höra hur de ser på saken.
”Osakligt att ge sig på tjänstemännen”
Liberalens gruppledare Katrin Sjögren säger att hon tycker att det är bra att stadsdirektör Arne Selander satte ner foten på mötet förra veckan.
– Rent generellt avviker inte debattklimatet i olika politiska frågor och mellan grupperna i stadsfullmäktige något från lagtinget, men beteendet att man ger sig på tjänstemän är otrevligt. Det ska man absolut inte göra och det var nog det som fick bägaren att rinna över.
Hon deltog inte själv i aftonskolan om äldrecentret för två veckor sedan, men säger att hon i efterhand fick höra att det hade varit otrevlig stämning.
– Det var bra att Arne markerade och meddelade att han inte kan tillåta att hans tjänstemän utsätts för pikar och osakliga kommentarer. Jag hoppas att debattklimat blir bättre. Hårda debatter är en del av spelets regler i politiken men att ge sig på tjänstemän är osakligt och oschysst.
Delar du stadsdirektörens uppfattning om att det rör sig om en mindre skara?
– Ja, och jag har gott samvete när det gäller mig själv och den liberala gruppen. Det är en hederskodex från min och liberalernas sida. Men det finns en handfull personer som kommer med olika onödiga insinuationer.
Katrin Sjögren säger också att hon själv vid flera tillfällen i stadsfullmäktige påpekat det osakliga tonläget.
– Ja, vid flera tillfällen. Jag menar inte att man inte ska få kritisera, utan det handlar om sättet man gör det på och jag tror att det skadar staden när vissa beter sig på ett sådant sätt.
”Har pågått under en längre tid”
Moderaternas gruppledare Tom Forsbom säger att gruppen redan i mars formulerade en skrivelse med anledning av diskussionsklimatet i fullmäktige. Skrivelsen lämnades dock aldrig över till presidiet eftersom man inte fick total enighet bland grupperna.
– Vi ville informera presidiet om vår åsikt men gick inte officiellt vidare med skrivelsen, vilket vi med facit i hand borde ha gjort.
Även han tycker det är bra att stadsdirektören markerade på fullmäktigemötet förra veckan.
– Det har pågått under en längre tid med några enstaka ledamöter som går över gränsen och jag är inte förvånad över att han gör det. Men man ska komma ihåg att det rör sig om några enstaka ledamöter som har svårt att veta var gränsen går. På det stora hela är det inget bekymmer även fast andra säkerligen också har lättare att ryckas med när nivån höjs.
Har du själv och den moderata gruppen ett gott samvete?
– Jag har själv ett gott samvete. Vi har ännu inte diskuterat det inom gruppen men vi ska ta en diskussion. Säkert finns det ledamöter också i vår grupp som ibland uttrycker sig hårt, och det gäller inte bara mot tjänstemän utan även andra politiker.
”Har inte hela bilden”
Hållbart initiativs enda ledamot i stadsfullmäktige Alfons Röblom säger att han tar Arne Selanders markering på största allvar.
– Jag ser allvarligt på saken för så här ska det inte vara. Det som är viktigt nu är att vi försöker hitta en process för att komma åt problemet.
Delar du stadsdirektörens uppfattningar?
– Det är svårt att ge en kommentar på det eftersom jag inte varit med på alla möten eller i alla sammanhang. Jag har inte hela bilden. Det är klart att jag också hört kommenterar men det är svårt för mig att avgöra.
Har du själv ett gott samvete?
– Absolut, det har jag. Rent generellt kan jag väl säga att man måste kunna ställa kritiska frågor men som i alla sammanhang måste det göras på ett sakligt, korrekt och respektfullt sätt. Överlag när det gäller den politiska kulturen på Åland behöver vi jobba för att få bort den här tuffheten som skapar en miljö som folk inte trivs i.
Anders Holmberg, som inte hör till någon politisk grupp, säger att problemet har funnits en längre tid. Enligt honom kan det dock vara ett hårdare debattklimat mellan politiker än vad det är mot tjänstemän.
– Jag tycker att man först borde ha pratat med gruppledarna och presidiet, men man har skjutit på problemet, säger han.
Han säger att det är viktigt att man som politiker har respekt för varandras åsikter.
– Alla politiker måste titta sig själva i spegeln, även jag måste kanske göra det ibland.
Gällande demenscentret har Anders Holmberg förståelse för att det finns en viss frustration. Han tycker ändå att man kunde ha rett ut saken på ett annat sätt och kritiserar att man inte säger rakt ut vem det handlar om.
– Presidiet har varit för slapphänta i den här frågan.
Har du själv ett gott samvete?
– Jag kan säga vad jag tycker i fullmäktigesalen och det står jag för.
Anders Holmberg menar att det handlar om mognad, och tycker själv att han blivit bättre med åren.
– Men jag tycker att det är olyckligt när man hänger ut hela fullmäktige.
”Politiken handlar om känslor och värderingar”
Socialdemokraternas gruppledare Barbro Sundback konstaterar att stadsdirektörens påståenden under fullmäktigemötet förra veckan var ganska generella – och tycker att hanteringen genom att kollektivt läxa upp fullmäktige är märklig.
– Jag tror att man måste begränsa det till vissa frågor där många är väldigt engegerade och där stora pengar står på spel. I det här fallet var det frågan om ett demenscenter kontra ett äldrecenter och det är en väldigt känslig fråga. Inte förrän nu har vi egentligen diskuterat under vilka förhållanden de äldre ska få bo, utan diskussionerna har varit ekonomiska eller tekniska.
Hon menar att heta känslor lätt kan komma upp till ytan i frågor där det finns ett starkt engagemang.
– Då säger folk vad de tycker och tänker och politiker har förstås ett annat spelutrymme än tjänstemän. Det är politikerna som ytterst driver de här frågorna och som politiker vill man ofta ladda frågor med känslor för att lyfta fram det man tycker att är viktigt.
Har du själv och den socialdemokratiska gruppen ett gott samvete?
– Ja, det har jag. Alla måste ha rätt att uttrycka sig på sitt sätt och med sina känslor, sedan är det ordförande som begränsar diskussionen. Folk ska inte börja självcensurera sig själva och vara rädda. Politiken handlar om känslor och värderingar och det är väldigt viktigt att var och en får uttrycka sig.
På frågan om hon själv tycker att debattklimatet förändrats under hennes många år inom stadspolitiken, och även landskapspolitiken, är svaret ja. Hon säger också att hon under hela sin politiska karriär varit föremål för olika försök att tystas.
– Det har inte lyckats väl och det lär det inte göra den här gången heller. Jag kommer att fortsätta säga mina åsikter om det som är rätt och riktigt och jag är glad att många från mitt parti deltar i debatten.
Det låter som du känner dig träffad av det som kom upp på stadsfullmäktigemötet förra veckan?
– Nej, men jag tror att alla reagerar när en sådan sak tas upp kollektivt. Jag kommer inte förändra mig på något sätt. Det är känslor det handlar om och för mig har innehållet i det här byggprojektet inte kommit upp till debatt förrän nu, och det är jag glad för.
Ålandstidningen har sökt Erica Sjöström, gruppledare för OCÅ.