Som Ålandstidningen berättat har Ålands gymnasium beslutat att ta bort de handledararvoden för LIA (lärande i arbete) till företag som tar emot LIA-studerande, det vill säga studerande från yrkesgymnasiet som kommer på praktik.
Ett av de företag som tagit emot LIA-praktikanter är VVS Kylcenter.
Kim Granlund som är vd säger att det är ett tråkigt besked.
– Vi har uppskattat att under varje period ha ett större gäng elever här hos oss och vi upplever att de uppskattat det också.
VVS Kylcenter har tagit emot fem till sex elever varje omgång som fått följa med på servicejobb och entreprenader för att ge så många som möjligt chansen att prova på hur arbetet går till.
Det här är LIA
• Lärande i arbete (LIA) är en del av utbildningen för de studerande vid Ålands yrkesgymnasium där de får komma ut i arbetslivet och träna sina nyförvärvade kunskaper.
• Målet är att alla studerande ska ha 20 veckors LIA under sin utbildning.
• De som tar emot studerande på LIA undertecknar ett ramavtal som är ett avtal mellan skolan och företaget. I avtalet görs upp en generell plan för vad som ska gälla under inlärning i arbete.
Källa: gymnasium.ax
– Eleverna behöver handledning från våra montörer samtidigt som det krävs en hel del planering på kontoret för att allt ska fungera smidigt. Stödet har funnits där för att mildra kostnaden som uppstår i samband med detta. Vi vill dock poängtera att vi uppskattar alla elevernas insatser och vi ser stort värde i att erbjuda praktikplatser, säger Kim Granholm och Rikard Sundelin som också jobbar på VVS Kylcenter.
Hittat många arbetstagare
VVS Kylcenter behöver nu minska antalet LIA-platser.
– Vi vet inte vad det får för följder annat än för oss själva men vi hoppas verkligen inte det påverkar de studerandes möjligheter till att få prova på hur det är i arbetslivet då vi tror att de har stor nytta av det, säger de.
Kim Granholm säger att man hittat många framtida arbetstagare via LIA.
– Visst är det så. Många har dessutom kommit på lärlingsavtal till oss och den vägen fått jobb.
Han säger att han inte riktigt har förståelse för att man drar ned på de här stöden.
– Visst är det spartider och tydligen har arvodena inte betalats ut på ett rättvist sätt. Men då borde man kunna korrigera det i stället. Det kan inte vara frågan om en så särskilt stor post trots allt. De unga är vår framtid och jag tycker inte vi ska spara pengar på dem.