Thomas Holmström har precis börjat ett nytt jobb som it-säkerhetsspecialist på ett start-up-bolag. Lobbyn i kontorskomplexet är sobert inrett och Thomas kommer hastande. Han har tajt om tid. Särskilt ingående vad han jobbar med just nu kan han inte gå in på. Det handlar om it-säkerhet.
– Jag har alltid varit en datornörd, konstaterar han.
Resan började egentligen med att hans numera bortgångne morbror Tom Wiklund var väldigt tekniskt intresserad.
– Han hade den första datorn som en privatperson kunde köpa. En ZX81, säger Thomas och beskriver hur den egentligen var en byggsats som Tom lödde ihop och hur han själv gärna höll till hos honom.
– Jag cyklade till honom hemifrån Lemström.
Thomas var 14 år och tyckte att teknik var roligt.
– Sedan skaffade jag min egen dator när jag hade råd med det.
Under gymnasietiden i Ålands lyceum var han helt på det klara med att det var det här han ville plugga.
– Vi var på studiebesök till Uppsala universitet och där fanns ålänningen Björn Carlsson som doktorerade där. Då visste jag!
Jobb i Stockholm
Thomas kom först inte in på Uppsala universitet. Däremot kom han in i Linköping men valde att avstå. I stället bestämde han sig för att söka sig till Stockholm för att jobba inom datorvärlden, innan han ansökte till Uppsala på nytt. Han bläddrade i telefonkatalogen för att hitta passande företag att söka jobb på. Han behövde inte bläddra längre än till bokstaven A och Auriga innan han fick jobb just på Auriga som datoroperatör.
– I Bonnierhuset. Det handlade om optisk läsning av rikskuponger som fanns då. Egentligen handlade det om att ladda maskinerna.
Thomas som var nyfiken på hur maskinerna fungerade kom snart in på programmeringen av dem. Småningom fick Thomas, via kontakt med René Engman, jobb på Viking Line, dåvarande SF-Line, på deras datoravdelning. Även efter att ha börjat studera vid Uppsala universitet fortsatte han att jobba på SF-Line under alla lov.
– Det handlade mycket om system för kortläsning.
Under slutet av utbildningen kom Thomas, genom ett examensjobb, i kontakt med internetpionjären och it-lobbyisten Mats Brunell som bland annat tyckte att man skulle bygga ett datornät på Åland.
– Han lobbade politiskt och vi gjorde en rapport med ett slutseminarium för landskapet. Internet fanns då inom universitetsvärlden, men inte annars.
Tillsammans med Conny Rosenberg startade sedan Thomas företaget Ålands Nättjänster för att utveckla den här typen av tjänster. Det handlade om att erbjuda internetuppkoppling till privatpersoner på Åland. Man använde sig av modem på den här tiden. Lokaler lånade de av Tekniska läroverket. Bland annat var de involverade i datorutvecklingen på Mariehamns stadsbibliotek – inte minst vad gällde utlåningen.
I samma veva hade Hans Mikael ”Hasse” Holmström och Kurt-Erik ”Kurtis” Lindqvist startat ett annat bolag, Alandia Online. Två konkurrenter fanns alltså på Åland. Thomas minns tiden, och om hur det började ”ta skruv” just då och att det blev aktuellt att bygga nätverk mellan landskapets skolor.
– Det var upphandling och de och vi lade anbud, men det kom även företag som Sonera utifrån och gav anbud, säger han om att de, som då ännu var så små, inte fick det.
Så småningom slogs bolagen ihop till Ålands Datakommunikation Ab, 1996, och när upphandlingen gjordes på nytt fyra år senare – då var de med! Efter några år förvärvade Mariehamns Telefon och Ålands Telefonandelslag samtliga aktier och småningom blev namnet Ålands Telekommunikation Ab (Ålcom).
– Jag var aldrig aktivt anställd i Ålcom, utan blev kvar i Uppsala.
It-säkerhet
Thomas kom till företaget Combitech Nexus som var knuten till försvarsmakten och bland annat Saab. It-säkerhet blev Thomas grej.
– Vi sålde brandväggar. Vi var tidiga med det! Vi gjorde penetrationstester och låtsades vara angripare.
Småningom hamnade Thomas, som hade tröttnat på Uppsala, i Stockholm. Han blev handplockad till Parallell Systems som konsult. Fortfarande med it-säkerhet i fokus, inom telekom och banking.
Så kom han på att han skulle starta eget tillsammans med några killar, som han säger. Det här var i början av år 2000. Och exakt den 6 mars nåddes toppen på it-bubblan, minns Thomas. Start-up-kapitalet hade de fått ur en holländsk fond. Lokalerna hade de på Drottninggatan och företaget hade ett 30-tal anställda. Han beskriver tjänsten de jobbade med, som kan liknas vid det bank-id vi har i dag.
– Vi var lite för tidiga för marknaden. Luften gick ur i-bubblan och investerarna började känna att: nja …
De hamnade i ett läge där vissa anställda valde att stanna och avstå lön och vissa valde att sluta.
– Vi köpte tillbaka bolaget från investerarna.
Bolaget såldes till Nexus som vid det laget hade 400 anställda. Det blev en win-win-situation och Thomas var tillbaka på Nexus och med gamla kollegor. Det handlade om programvara för att logga in på sajter med bank-id.
– Jag jobbade där fem år. Bland annat ledde jag deras utvecklingsenhet – produktenheten. Vi hade både svenska och internationella kunder. Bland annat Nordea och Tyska riksbanken.
Samtidigt beskriver han en viss tröttnad på it-säkerheten och jämför den med hur man som privatperson köper ett gymkort och vet att man behöver det – men tänker: ja, nästa månad …
In i tv-världen
Fortsättningsvis hade Thomas kvar sitt eget bolag sedan Ålcomtiden. Han valde att börja konsulta igen, bland annat inom biometri. Han var även med i det digitaliseringsråd omkring 2016-2017 som dåvarande it-minister Tony Asumaa drev på Åland.
– Det var kul!
Och så var Thomas engagerad i P24.
– Mycket genom Stefan Rumander som hade fångat upp det här med videokanaler – det vill säga mer och mer rörligt material för de lokala nyhetskanalerna. Att ta fram konceptet. Nyan blev referenskanal.
– Vi siktade kanske för lågt. Vi tänkte att vi kunde använda oss av semiprofessionella grejer. Vi borde kanske ha siktat högre.
Han beskriver Ålcom som tidiga med tv-sändningar över internet. Senare involverades Thomas även för detsamma i Sverige. Det som Ålcom kunde göra på Åland kunde även göras i Sverige och Serverado Ab grundades för verksamheten på den svenska sidan.
– Jag skulle kliva in och driva det i några år. Det blev 13 år. Vi blev en leverantör av tv-tjänster som tog hand om tekniken.
Summa summarum har han varit med och sålt fem företag genom åren. Nu är han tillbaka med att jobba med it-säkerhet. I januari gick han över till att börja jobba på ett konsultbolag som it -säkerhetsspecialist och där man verkade på en högre nivå, med policyrutiner och checklistor, bland annat för ett stort svenskt industrisystem. Thomas beskriver stora fabriker som jobbar i sexskift och med gamla program. Där behövs det speciella strategier. Men så fick han nys om det här bolaget – ett start-up-bolag med ett tiotal anställda och ett antal konsulter. Där har han nu jobbat ett par veckor. Och där jobbar man mer praktiskt: hur tekniken fungerar – att man inte missar något.
I det här bolaget gör ännu alla allt. Det handlar om en verksamhet som alltså går ner mer på detaljnivå. Men det är som sagt säkerhet det handlar om. På en hög nivå. Så pass att Thomas, som sagt, inte kan berätta så mycket om verksamheten. Bolaget Evroc Ab:s hemsida är precis lika hemlig som Thomas.
– Det är ett superhäftigt team med extremt duktiga personer.
Stuga på Kökar
För sex år sedan dog Thomas pappa Nils Holmström. Efter honom har han och systern Anna Holmström ärvt en liten stuga på Kökar.
– Som han byggde i närheten av sitt föräldrahem och som nu borde renoveras.
Det var också där på Kökar som Thomas tillbringade somrarna under uppväxten. Och visst är det naturen och stillheten han kopplar samman med Kökar, men också sentimentala minnen. Så värst mycket tid blir det inte på Åland för Thomas.
– Man måste prioritera sina dagar!
På fritiden är Thomas engagerad sjöräddare i Stockholm sjöräddningssällskap sedan 2013. Numera är han befälhavare på räddningsstationen i Stockholm. Allt började egentligen med att han hade kontakt med en polis och tänkte engagera sig i en frivillig grupp för att förhindra tjuvjakt på varg.
– Men så insåg jag att det egentligen inte är skogen utan havet som intresserar mig, och så sökte jag mig till sjöräddningen i Älvsjö.
För Thomas handlar det om en kombination av att bland annat kunna få utbildningar, leda grupper och att utöva första hjälpen.
– Samtidigt som man utvecklas som person gör man något bra för folk. Kollegorna är hängivna. Vi har en enormt stark gemenskap!
Han är instruktör i kursen BASIC SAR och som innehåller allt mellan livräddning, sjukvård, brand, förtöjning och bogsering. Han är också utbildad kamratstödjare.
– Om besättningen har varit med om något som har skapat en onormalt hög mental belastning, då kan vi hjälpa till med ett mentalt första förband.
Thomas har lätt för att hitta något som han intresserar sig väldigt mycket för, så pass att han grottar ner sig i det.
– Det går i vågor!
– Under coronan handlade det om att flyga drönare, och bygga drönare. FPV-drönare, där man kan ha glasögon på för att kunna titta på det som drönaren filmar.
Ett nyvaknat intresse är skytte. Något som fick utrymme under coronapandemin.
– Jag har nu tävlat en del i sportskytte.
Just nu anpassar han sig också till att jobba 9-17 på kontoret vid Slussen. Möjligheten att jobba på distans finns inte. De är i början av verksamheten och behöver snacket med varandra på plats.
Det visar sig att Thomas hjärna ständigt är i gång.
– Man ska lära sig något nytt varje dag!