– Det finns ganska gott om visstidsanställningar inom vår förvaltning, inklusive ÅHS, säger Roger Höglund efter att landskapsregeringen klubbat ett förslag om att ändra tjänstemannalagen så att grunder införs för när en tjänsteman kan anställas på viss tid.
Med förslaget införs även en rätt till ersättning på mellan sex och 24 månaders lön för tjänstemän som anställs på viss tid i strid med den nya bestämmelsen.
Det finns sedan 1999 ett EU-direktiv om visstidsarbete, vilket bland annat syftar till att förhindra missbruk som uppstår vid tillämpningen av på varandra följande anställningskontrakt. Det hänvisar landskapsregeringen till när man nu föreslår objektiva grunder för när tjänstemän kan anställas på viss tid.
Kort sammanfattat föreslås den första grunden vara att anställningen på viss tid sker på tjänstemannens egen begäran, den andra grunden att det finns särskild lagstiftning om anställningen och den tredje grunden att arbetets art förutsätter ett tjänsteförhållande på viss tid.
Hur många tjänster kan bli tillsvidareanställningar i stället för visstidsanställningar, till följd av lagförslaget?
– Här kommer man närmast att tänka på ÅHS. Där pratar man om ett 40-tal tjänster som behöver inrättas, säger Roger Höglund.
Leder detta till större kostnader?
– Egentligen behöver det inte göra det. Man har ju kostnader även för vikarier.
Positivt och negativt
Enligt lagförslaget ska de nya ordinarie tjänsterna lediganslås på sedvanligt sätt. De sökande som bedöms som mest lämpliga baserat på utbildning, arbetserfarenhet och personliga egenskaper ska anställas.
Förslagets konsekvenser för arbetstagarna kan bli både positiva och negativa.
– Det blir en större anställningstrygghet och det kan vara lättare att beviljas banklån om man har en tillsvidareanställning, nämner Roger Höglund.
Förslaget väntas även få positiva konsekvenser för jämställdheten, i och med att fler kvinnor än män i dag är anställda på viss tid.
En negativ konsekvens som nämns i lagförslaget är att timanställda lärare, som inte är behöriga för en lektorstjänst, kan bli utan arbete om tjänsten måste besättas med en ordinarie lektor som är anställd tillsvidare.
För ÅHS del konstateras även att begränsningen av möjligheten till visstidsanställningar leder till att ÅHS förhållandevis generösa förhållningssätt till beviljande av icke lagstadgade tjänstledigheter förändras.