Lagtingets talmanskonferens prövade i går frågan om att föreslå att Marcus Måtar skiljs från sitt sitt uppdrag. Detta som en följd av att domen för grovt ocker i Åbo hovrätt vunnit laga kraft. Man kom fram till beslutet att inte föreslå ett sådant förfarande, bland annat med motiveringen att hovrättens dom meddelats i god tid innan lagtingsvalet. I protokollet skriver man dock att talmanskonferensen ser mycket allvarligt på att ledamöter döms till straff och att domen mot Marcus Måtar inte gagnar lagtingets anseende. Nu vill man se över lagtingsordningen under mandatperioden. Bland annat vill man möjliggöra att under vissa förutsättningar frånta ledamöter sina uppdrag inom lagtinget.
”Få åtgärder tillgängliga”
Talmannen Roger Nordlund (C) säger med anledning av beslutet att man inför diskussionerna i hög grad studerade hur de nordiska parlamenten hanterar frågor av det här slaget. – Där har man satt en väldigt hög tröskel för att avskilja en demokratiskt invald ledamot från sitt uppdrag och i det här konkreta fallet var domen väldigt känd bland allmänheten redan innan valet. Han påpekar dock vikten av att se över lagtingsordningen. – Som den nu är skriven har vi väldigt få åtgärder att ta till om en ledamot blir fälld för brott, det behöver en arbetsgrupp titta på. Föregicks beslutet av några diskussioner? – Vi har haft upp ärendet många gånger redan men inte haft tid att slutföra det och därför begärt mera tid. Men det var en bra diskussion. Talmannen säger att det är väldigt svårt att ge en klar definition på var gränsen för ett avskiljande går. – Det finns säkert en gräns, men jag kan inte på rak arm säga var den ska dras. Däremot kan jag säga att alla invalda ledamöter ska arbeta och fungera på ett respektfull vis. Hade saken hamnat i ett annat ljus om en ledamot hade fått samma dom under pågående mandatperiod? – Det hade säkerligen blivit en svårare bedömning att göra.
”Moralisk-etisk fråga”
Förste vice talman i lagtinget, Ingrid Zetterman (Lib) säger att det var en enig talmanskonferens som kom fram till beslutet. – Det var bra att vi kunde enas i den här frågan och det framkom ju tidigt under konferensen att det inte skulle bli aktuellt med ett avskiljande från uppdraget som ledamot för Marcus Måtar. Även hon påpekar att det däremot finns en skrivning om att lagtingets arbetsordning måste ses över. – Man behöver se över möjligheterna att avskilja ledamöter inom lagtinget, det vill säga skilja ledamöter från utskott i liknande fall om de väljer att inte stiga av självmant. Det här beslutet väcker per automatik följdfrågan om var gränsen går för att skiljas från sitt uppdrag som ledamot i Ålands lagting. Hur svarar du på en sådan fråga? – Det är delvis en moralisk-etisk fråga som kräver en bedömning från fall till fall. Det beror lite på vilken typ av brott man har dömts för. Enligt Ingrid Zetterman är det här fallet lite speciellt i och med att Marcus Måtars dom hade fallit i god tid innan lagtingsvalet. – Väljarna torde ha haft kännedom om den saken, media har ju rapporterat relativt frikostigt i frågan. Hon säger dock att talmanskonferensen också är enig i att man anser att lagtingets anseende har skadats av det här. – Det är en tydlig markering och partierna bär ett stort ansvar för gränssättningen vem som kan kandidera för dem.
”Solklart för väljarna”
I ett brev daterat den 2 december 2019, riktat till lagtingsdirektören Susanne Eriksson och talmanskonferensen, skriver Marcus Måtar bland annat att hela ärendet ägde rum innan han valde att kandidera till lagtinget. ”Jag har fått ett sex månaders uppträdandeförbud i Ålands tingsrätt och Åbo hovrätt som en följd av hovrättsdomen. Allt detta före jag ställde upp i lagtingsvalet.” I brevet refererar han till Högsta domstolens avslag mot hans besvär som en ”icke-händelse” i juridisk mening. ”Att jag först nu skulle ha blivit dömd såsom lantrådet Katrin Sjögren eller pressen verkar tro är alltså helt felaktigt”, skriver han. Marcus Måtar anser också, enligt skrivelsen, att det har varit solklart för väljarna vilken belastning han har haft och att 210 personer trots detta har valt att lägga sin röst på honom. Ålandstidningen har sökt Marcus Måtar för en kommentar.
Peter Pussinen