Mariehamn är på väg att växa. Storgärdan bjuds just nu ut, Horelliområdet är på gång, likaså södra Lillängen. Och det är många som är sugna på att flytta dit, kan man konstatera efter Nordeas bostadskväll.
MARIEHAMN Nordea brukar ha sådana här kvällar med jämna mellanrum i ett försök att locka fler kunder och skapa intresse för bostadslån, berättar Bo Helenius, finansieringschef.
-Och för att skapa nya kontakter, säger han.
Den här gången är kvällen dock extra välbesökt. Över 70 personer har kommit för att lyssna.
-Det är stor efterfrågan på tomter i stan och det märks. Nu har vi flera som är på gång med tomtköp i Storgärdan bland annat.
Läget är dock inte extremt - ännu i alla fall, säger han, men fler områden i stan är på väg att planeras för att bjudas ut vilket kan ge ytterligare ett uppsving.
Räntorna är också fortfarande låga, vilket skulle kunna locka många att teckna ett bostadslån nu.
-Men det är ganska normalt faktiskt. Räntorna är låga just nu, men de kommer att gå upp.
60 tomter på Horelliområdet
Intresse verkar det dock finnas. Nordea har bjudit in husförsäljare och stadsarkitekt Sirkka Wegelius som berättar om de planerade projekten. Storgärdan har fortfarande några tomter som inte är reserverade och fem tomter på Svärtesgränd i Västernäs bjuds också ut.
Mest intressant är nog de stora nya områdena som planeras - Horelliområdet och Änglamarkerna, som också kallas södra Lillängen.
-För Horelliområdet är stadsplanen klar och om det går enligt planerna kan tomterna bjudas ut 2012, säger hon.
Som mest blir det sextio tomter på området, men det kan bli färre - runt trettio - om beslutsfattarna går in för det. Man kommer att bygga området i två etapper och börjar med det längst söderut.
-Man börjar från Västra Ytternäsvägen och fortsätter mot havet. Högst upp, mot berget där det är som högst, är det våningstomter och sedan blir det lägre längre ner mot stranden, säger hon och förklarar att tanken är att så många som möjligt på det sättet ska få utsikt över vattnet.
Tomterna kommer att vara olika stora. De flesta blir runt 700 kvadratmeter men det kommer att finnas några på runt 1.000 och så blir det några enstaka på ungefär 450 kvadratmeter.
Änglamarkerna köpklara 2013
Först året därpå, 2013 kan tomterna på Änglamarkerna bli aktuella för försäljning, säger Sirkka Wegelius.
-De har ett väldigt bra läge vid naturaområdet.
Där blir det också maximalt 60 tomter, men det kan bli betydligt färre i och med att det finns en kalkfuktäng, vilket är en särskild vegetationtyp som är en hotad naturtyp, på platsen. Frågan är därför hur nära den man kan bygga.
-Det finns planer på att göra området mer ekologiskt och ta hand om dagvattnet och låta ytvattnet rinna genom kalkfuktängen.
Men inget är bestämt ännu och stadsplanen är heller inte klar, säger hon.
Planera är viktigast
Oavsett var man vill bo är tycker hon att det är bra att vara ute i god tid och studera vilka regler som gäller för de olika tomterna. Hurdana hus man får bygga, vilken taksluttning det bör ha, hur högt huset får vara och så vidare.
-Även om vi vet att det finns olika viljor vill vi fortfarande skapa någon slags helhet på områdena.
Planering är också det som Bo Helenius argumenterar för.
-Sätt mycket tid på att planera. Då har ni en bättre chans att påverka både pris och slutprodukt, säger han.
Matilda Andersson