De två bolagen Mariehamns elnät och Mariehamns energi fusioneras vid årsskiftet då fjärrvärmeverksamheten och elhandeln från Mariehamns energi går över till Mariehamns elnät. De två bolagen kommer från den 1 januari att drivas under det gemensamma namnet Mariehamns energi Ab.Inför flytten har frågan om var personalen i det nya bolaget ska husera sysselsatt stadsstyrelsen i flera omgångar. Bolaget vill investera över två miljoner euro, i omgångar, för att renovera och bygga om de lokaler Mariehamns energi i dag sitter i på Neptunigatan. Det innebär att man lämnar de utrymmen som Mariehamns elnät i dag har i Tekniska verken.
Reserverade sigNär stadsstyrelsen i torsdags hörde styrelserna för de två bolagen om planerna tog majoriteten beslutet att inte lägga sig i planerna. De två liberala ledamöterna, Julia Birney och Jonny Andersen, tillsammans med Birgitta Johansson, reserverade sig mot beslutet. I sin reservation beskriver de sin kritik i flera punkter. Bland annat menar de att investeringarna kommer belasta abonnenterna, att samarbete med stadens övriga verksamhet försvåras, att Tekniska verken får ytterligare tomma lokaler och att den attraktiva strandtomten blir låst för andra satsningar.Till Ålandstidningen utvecklar Julia Birney sin kritik.– I Tekniska verken finns en flygel med en tom våning, kanske två. Och högskolan har nyss berättat vad man skulle kunna göra med strandtomten, att tillsammans med landskapet och Mariehamn bygga ett campus.
Hemskt märkligtHon är besviken över att stadsstyrelsen inte diskuterade frågan mer ingående.– Det blev hemskt märkligt, för jag hade trott att vi skulle diskutera om bolagets planer var i fas med stadens ägardirektiv. Men det blev aldrig någon diskussion, i stället lade ordförande Tage Silander ett förslag om att gå vidare. Birgitta Johansson lade ett motförslag som jag och Jonny Andersen röstade för.I en insändare tillsammans med sin partikamrat menar Julia Birney att de ägardirektiv som var hett debatterade i stadsfullmäktige är helt åsidosatta.– Jag tog upp i styrelsen, och Sara Kemetter (S) har gjort det flera gånger, att vi måste styra våra bolag. Många var jättearga när Elnät ville köpa Mariepark för ett par år sedan, då var det viktigt att man satt i Tekniska verken. Nu har man helt ändrat sig i den frågan, säger Julia Birney.
Annan synStadsstyrelsens ordförande Tage Silander (MSÅ) har en annan syn på styrelsens möte.– På mötet var det en diskussion där bolaget presenterade hur de kortsiktiga planerna ser ut för att iordningställa kontorshuset. Det har väl alla varit överens om att det fungerar? Nästa steg är att använda övriga utrymmen för att samla alla verksamheter på en och samma tomt.– Till slut handlade det om att ta ställning till ”go ahead”, gör det bästa, eller att stadsstyrelsen skulle ge avvikande ägardirektiv.Hur resonerade majoriteten kring beslutet?– Underförstått betyder det: fortsätt på utstakad linje.Nu får staden tomma lokaler i Tekniska verken, det är väl knappast önskvärt?– Visserligen. Men saken är den att vi har ju alla de här utrymmena, vi skaffar inte mera utrymme. Någonstans ska bolaget vara, i egna lokaler, och då blir det tomt någonstans. Då har bolaget valt att ha det på det här sättet, för där har man infrastrukturen. Det är inte gratis att flytta den heller, säger Tage Silander.Vad ska ni göra med de tomma ytorna i Tekniska verken?– Det får man ta som en följd av det här. Är det så att de behövs för stadens egna verksamheter så finns de, annars får man se om det finns intresse att hyra ut dem. Jag tror inte att sista flytten är gjord, varken därifrån eller dit. Vi ska absolut inte ha tomma lokaler.Hur mycket kan stadsstyrelsen styra de kommunalt ägda bolagen?– Rent teoretiskt finns inget som hindrar att vi styr allt, men det betyder att vi knappast har några styrelsemedlemmar kvar. Så svaret på frågan är att jo, vi kan styra mycket, men det rimliga är att man tillsätter styrelser som ser till bolagets bästa, säger Tage Silander.
Jonas Bladh