Viking Lines m/s Mariella drabbades i natt av strömavbrott i närheten av Utö. Under en hel timme kunde inte fartyget manövreras och drev fritt. 1.200 personer befann sig ombord.
SJÖTRAFIK Det var strax efter midnatt natten mot lördag som elektriciteten slog ut ombord på m/s Mariella, som då befann sig cirka 40 kilometer från Utö på sin väg från Helsingfors till Stockholm.
Enligt Viking Lines kommunikationsdirektör Tuomas Nylund var det ett tekniskt fel som inträffade i hjälpmotorerna och det gjorde att elektriciteten för huvudmotorerna slogs av. Reservgeneratorn startade, så att ljuset och alla livsviktiga funktioner fungerade uppe på kommandobryggan, men färjan kunde inte manövreras utan drev fritt.
- Att detta inträffar är mycket ovanligt. Jag har jobbat inom passagerartrafiken i 28 år och jag har kanske varit med om ett eller två liknande fall, säger Tuomas Nylund.
En timme utan el
Han intygar att det aldrig var någon fara för de 1.200 personer som var ombord.
-Fartyget befann sig utanför Utö, ute på öppet hav. Befälhavaren på Mariella gjorde bedömningen att färjan inte behövde ankras under strömavbrottet eftersom den rörde sig så pass långsamt. Det blåste bara 6 m/s och det fanns ingen annan färja eller båt i närheten.
-Systemet är uppbyggt så att man kan starta motorerna manuellt om inte hjälpmotorerna fungerar som i detta fall. Det tog ungefär en timme för besättningen att få igång huvudmotorerna manuellt och sedan kunde man fortsätta resan.
Blev passagerarna oroliga?
-Nej, jag vet inte hur många som märkte av någonting. Eftersom reservgeneratorn startade fungerade belysningen även i passagerarutrymmena. De var bara lite svagare belysning än vanligt. De informerades genom högtalarsystemet som går ut i de allmänna utrymmena, men de som befann sig i hytterna lät vi sova, eftersom läget var under kontroll.
Kan vara farligt
Enligt sjöräddningsledaren Samu Hiljanen vid Åbo åkte deras sjöbevakningsfartyg Tiira mot färjan, men återvände då Mariella fick tillbaka elektricitet.
- Det kan vara väldigt farligt att få en så kallad "Blackout" ombord i fall man befinner sig inne i skärgården eller om vädret är dåligt, säger Hiljanen.
-Det är inte heller bra om andra fartyg är i närheten, men vid ett sådant läge kontaktar man närliggande fartyg och informerar dem om situationen.
Liz Lindvall