Tio privata investerare går in med 5.000 euro var i motorbaneprojektet i Eckerö.
Detta betyder att handpenningen för markköpet är säkrad, men så mycket mer räcker inte pengarna till.
NÄRINGSLIV Nu är det klart att tio investerare går in i projektet med att bygga motorbana i Skag Eckerö. Det formella beslutet fattades i söndags när Åland ring - Åland motor events Ab hade ordinarie bolagsstämma.
-Det innebär att vi har fått nya ägare som är med och delfinansierar motorbaneprojektet och ikläder sig rollen att driva det vidare, säger Danne Sundman, som är vd för bolaget.
Det betyder också att investerarna tar över ägandet från Ålands motorklubb och i nästa vecka bildas den nya styrelsen. Vilka investerarna är och vilka som kommer att sitta i styrelsen vill man dock inte gå ut med ännu.
Klart är i alla fall att Ålands motorklubb, som numera äger bara 25 procent av bolaget, får en plats i styrelsen, säger Sundman.
-Enligt bolagsordningen har vi rätt till en styrelseplats.
En procent
Att andra skulle ta över ägandet har varit med i planerna hela tiden, men nu skedde det lite tidigare än man planerat, säger Sundman. Orsaken är att man på egen hand inte fick in tillräckligt med pengar när man hade sin aktieemission.
Man hade hoppats på att få in 750.000 euro så att det täckte hela markköpet plus en del annat. Men så blev det inte. Man fick bara in 50.000.
Plus de 50.000 man får in genom investerarna har bolaget nu alltså ett kapital på 100.000 euro, vilket är pytteliten del av vad banan kommer att gå på. Budgeten är på 10 miljoner, vilket gör att de 100.000 man fått in endast är en procent av de beräknade kostnaderna.
-Vi hamnade långt under vad vi hade hoppats på, konstaterar Sundman.
Marken kostar 500.000 euro och är på 70 hektar och kapitalet bolaget har nu räcker till handpenningen för marken.
-Vi köper den nu men betalar marken först när alla tillstånd är klara.
Då tror man nämligen att man kan få in betydligt mer pengar eftersom folk förhoppningsvis vågar satsa mer när alla tillstånd är klara.
Väntar på tillstånd
-ÅMHM behandlar ärendet nu, det handlar om att komplettera gällande våtmarken på området.
Den måste skyddas och för att få ha en verksamhet i närheten av den krävs det tillstånd, säger Sundman.
-Våtmarken påverkas inte alls av verksamheten, intygar han.
Därefter ska det stora miljötillståndet godkännas och sedan blir det detaljplanering för området. Först därefter kan byggandet sättas i gång.
Även om det kan vara en lång väg kvar tänker man inte ge upp, vilket man också lovat de aktieägare som tecknade aktier under emissionen, säger Sundman.
-Det har funnits gott om tillfällen att ge upp, men vi har valt den andra vägen. Vi tror att det här är bra för turist-Åland och ett attraktivt projekt.
Den inställningen bör heller inte ändras, även om Åland ring nu får nya ägare.
-Visst kan det bli en del förändringar i hur man väljer att utforma projektet, men de har valt att satsa pengar på det här för att de vill förverkliga projektet.
Matilda Andersson