Färdigskrivna böcker men även chansen att själv försöka författa bjöds besökarna under lördagens åländska bokmässa på lyceet.
Det lite avsides läget och det blöta busvädret gjorde dock att publiken i år inte blev så stor.
LITTERATUR Det var en tapper och väl påpälsad skara bokälskare som i lördags botaniserade bland borden på den åländska bokmässan. Priset i förnuftig klädsel tog en man i oljerock och gul sydväst.
För utanför lyceet föll regnblandad snö från en blygrå himmel. Så fort ytterdörren öppnades rev ett iskallt vinddrag med klorna genom luften.
-Det känns som att det är mindre människor än förra året. Lyceet ligger lite avsides när det är sådant här busväder, sa besökaren Barbro Eriksson som letade efter böcker åt barnbarnen.
Skrev på plats
Men det var inte bara entusiasm inför andra författares skrivna ord som präglade tillställningen. Många ville gärna lära sig mera om att skriva själva. I ett hörn höll Gunilla Jansson, ordförande i Ålands biblioteksförening, och journalisten Jan-Erik Berglund kurs i kreativt skrivande.
Med hjälp av skrivarverktyget Författarkortleken fick besökare pröva på att skriva en kort berättelse. På varje kort står en kort mening som man sedan har tre minuter på sig att skriva något om. Det gäller att bara skriva och inte tänka efter. Syftet är att lura prestationsångesten och självcensuren.
Utifrån meningen "Han som valt att stanna" skildrade Ida Knutsson, 11 år, ett laddat möte mellan två personer. Mamma Maria Knutsson berättade om en man som kanske hade stagnerat i sitt liv och Björn Karneholm beskrev ett möte mellan två bilister där den ene stannat för hjälpa den andra som fått punktering på väg till färjan.
Trogna stambesökare
Inne på tredje året har mässan etablerat sig och fått sina stambesökare.
-Jag brukar alltid fara hit. Det blir många inköp. Jag letar efter nya åländska böcker och alandica. Just nu är jag på jakt efter julklappar och en present till fars dag, förklarade Inger Karlsson-Wickström.
Ett femtontal butiker, antikvariat, föreningar och författare ställde ut böcker och en och annan cdskiva. Speciellt intresse tilldrog sig den nya boken om Henrik Nylund och Jerker Örjans skildring av Sigyn.
Besökarna Ben Henriksson, Eija Pajunen och Joar Henriksson hade kommit speciellt för att höra presentationen av den boken.
-Fartyget har varit i vår släkt. Jag såg att farmors far finns på bild i boken, berättar Ben Henriksson.
Höll bokpresentationer
Jerker Örjans var en av de femtom författare som berättade om sina böcker inför publik inne i skolbiblioteket. Borghild Lindholm inledde med prata om sin bok "Sundskarar". Avslutade gjorde Ann-Christin Waller och Anni Wikberg som presenterade sin barnbok "Små somrar".
Ove Iko, född Mariehamnare och nu boende i Göteborg var på jakt efter antikvariska böcker:
-Jag är här för att jag är intresserad av litteratur. Ska besöka antikvariatet här borta. Jag har studerat dess utbud på nätet. Sedan är det ju så trevlig att prata med folk. Man träffar så många här.
Ett uppskattat inslag var Jan-Erik Berglunds föredrag om konsten att författa insändare.
-Skriv kort och inled med ett slagkraftigt ord som fångar uppmärksamheten, tipsade han.
Signerat bäst
Det gällar att ta till alla knep för att synas i bruset. Berglund exemplifierade med kampen på insändarsidorna mellan politikerna under valrörelsen.
-Jag tycker att man ska undvika att skriva anonymt. Men det kan vara motiverat under speciella omständigheter som när man exempel vill slå larm om felaktiga förhållanden på en arbetsplats.
Han påminde om att det alltid är skribenten själv som är juridiskt ansvarig för sina ord om någon skulle anmäla för ärekränkning.
-Och undvik att skriva insändare för ofta. Då tröttnar både läsare och tidningar. Kort och klart ska det vara.
Petter Lobråten