Lagtingsledamoten Marcus Måtar har begärt att få ut fakturorna som produktionsbolaget bakom Hjerson-serien lämnat in för det stöd på 250.000 euro som man fått från landskapet. Men landskapsregeringen (LR) väljer att hemligstämpla 84 fakturor.
”De har hemligstämplats då de innehåller offerter och förhandlingar mellan de privata aktörerna vilket i sin tur har resulterat i överenskommelser som aktörerna betraktar som sina företagshemligheter”, skriver utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) i beslutet.
Beslutet har fått Marcus Måtar att besvära sig till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
Varför tar du det till HFD?
– När vi hävdar att sådana här pengar gör stor nytta ute i samhället skulle det vara intressant att veta på vilket sätt, vart går pengarna? Jag är intresserad av det i egenskap av medborgare, och extra intresserad då jag råkar vara lagtingsledamot.
Marcus Måtar säger att det inte handlar om att han misstänker något fusk med fakturorna.
– Jag skulle bara vilja veta hur bra det är att vi delar ut stöd till de här projekten. Obunden samling har från början varit kritiskt till prioriteringen, därför är jag extra angelägen om att reda ut det.
Varför vänder dig mot att LR valt att hemligstämpla fakturorna?
– Normalt brukar man få ut sådana här fakturor, näringsavdelningen gör det ständigt till journalister som frågar efter det. Jag kan inte fatta varför inte kulturbyrån ger ut det. Jag anser att det är juridiskt felaktigt, därför väljer jag att få det prövat. Ett land ska med lag byggas, och juridiken är den överordnade makten här. Det här handlar inte så mycket om politik, utan att rätt ska vara rätt.
Finns det inte risk att näringslivet förlorar på att överenskommelser om specifika priser och rabatter blir kända?
– Jag har svårt att tro det här på något sätt skulle kunna skada de inblandade.
Samtidigt är det en uppgörelse mellan produktionsbolaget och de åländska företagen, är det rimligt att LR avslöjar deras affärshemligheter?
– Vem som helst kan ta reda på kostnader, det är ingen större affärshemlighet. Om jag ska ordna en konferens och skickar offertförfrågningar till alla hotell så kommer jag få veta vad det kostar. Allt som förekommer i affärslivet är inte affärshemligheter. Företag annonserar om sina priser varje dag i tidningen, inte skulle jag kalla det affärshemligheter.
Marcus Måtar har sedan tidigare en överenskommelse med LR om att inte i sin roll som jurist ta sig an fall där det bedrivs processer mot landskapet. Han anser inte att löftet bryts i och med att han besvärar sig.
– Nej, det är inte jämförbart. Jag processar inte för någons räkning. Det här är jag, som i min egenskap av lagtingsledamot, vill ha information.
Vad vill du uppnå genom att vända dig till HFD?
– Jag hoppas att det blir ett av de första ärendena där man tolkar den nya offentlighetslagen. Det vore bra för alla att veta vilka regler som gäller och få klarhet runt olika bidrag som sägs vara jättenödvändiga, så att man i detalj får veta vad de leder till.
Lantrådet förvånad
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att Marcus Måtars besvär till HFD förvånar henne, särskilt eftersom filmsatsningen föregicks av ingående interna diskussioner.
– Det är klart att det är ett problem när en medlem som förväntas stöda LR inte har förtroende för de beslut som tas. Å andra sidan står det var och en fritt att ifrågasätta besluten, men jag tror däremot att det är ganska ovanligt att en lagtingsledamot som stöder regeringen agerar på det här sättet, säger hon.