Om omedelbar fara för liv och hälsa föreligger, då kan matroserna vägra utföra arbete. Men det gäller inte på Skarven nu, anser arbetarskyddet.
- Matroserna riskerar sina jobb, bedömer arbetarskyddsingenjör Henning Karlsson.
SJÖFART I går kallade Henning Karlsson till presskonferens för att belysa när arbetstagare har rätt att väga utföra arbete. Det har man, enligt 23 paragrafen i arbetarskyddslagen, om omedelbar fara för liv och hälsa föreligger. Faran är därmed situationsbunden.
Det är på basen av den här paragrafen som Sjömansunionen och Skarvens matroser vägrar jobba ombord. Men det håller inte, enligt arbetarskyddet.
- Liten bemanning, som ändå uppfyller bemanningscertifikatet, eller långa arbetstider ombord utgör ingen omedelbar fara för liv och hälsa, påpekar Henning Karlsson.
Meddelat Sjömansunionen
Sydvästra Finlands regionalförvaltningsverk, som sköter arbetsskyddet, har meddelat Sjömansunionen sin ståndpunkt.
- Först när olyckan är framme kan paragraf 23 användas, då föreligger omedelbar fara och man har rätt att vägra utföra arbetet. Då ska arbetsgivaren omedelbart lösa situationen eller erbjuda annat arbete och betala lön tills faran avhjälpts.
Om olyckan är framme kan arbetstagarna vägra utföra till exempel en rökdykning. En sådan kräver tre man så det gäller att fundera om man har tillräckligt med folk ombord, säger arbetarskyddsingenjören.
Läs mer i Ålandstidningen i dag.
Kerstin Österman