Regeringen Sipilä hade frågan om ett nytt ekonomiskt system för Åland, vilket regeringarna i Finland och Åland förhandlat fram, på agendan för sitt statsrådsmöte under onsdagseftermiddagen. Men när protokollet väl publicerades på hemsidan fanns inte ett spår av frågan kvar.
Under onsdagskvällen publicerade också den stora finska tidningen Helsingin Sanomat en artikeln på sin hemsida där man beskrev att ärendet havererat efter att Ålandsminister Anne Berner försökt lyfta Ålands klumpsumma med 15 miljoner euro. Åland beskrevs i artikeln som dels välmående, dels som en part i det hela som inte gjort något för att få en större klumpsumma.
Försvann från listan
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström försökte under torsdagen reda ut vad som egentligen hände på regeringens sammanträde.
– Frågan fanns på föredragningslistan, men för att den skulle kunna behandlas måste man få det via ministerutskottet, finansutskottet. Där blev det en omröstning som slutade 3–2 för att föra propositionen vidare. Men under statsrådets möte beslöt man att dra tillbaka den utan omröstning, och det blev ingen proposition till riksdagen.
Vad hände?
– Det borde du egentligen fråga Ålandsminister Anne Berner om, men om man tittar på konstellationerna i omröstningen i utskottet så visar de att man visste att förslaget skulle falla.
I utskottet sitter två centerpartister (statsminister Juha Sipilä och kommun- och reformminister Anu Vehviläinen), en samlingspartist (finansminister Petteri Orpo) och en Blå (Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho). Dessutom deltar föredragande minister vilket var Anne Berner (C). I statsrådet möte stod alltså Centern mot sina regeringskollegor.
Mats Löfström berättar att han till slut fått ut ett protokollsutdrag för frågan, men att statsrådet sagt att man normalt inte publicerar protokoll från punkter som inte kommer till beslut.
– Det är en märklig linje, för om ingen frågar efter det skulle ingen veta. Nu kom det fram ändå genom en läcka till Helsingin Sanomat.
Mycket pengar
Det nya ekonomiska systemet är efterfrågat av såväl Åland, som vill ha en höjd avräkningsgrund för klumpsumman, som Finland. Anledningen till det senare är att om den stora vård- och landskapsreformen genomförs i Finland kommer dagens ekonomiska system ge Åland en ökad klumpsumma i storleksordningen 50–60 miljoner euro.
Hur har reaktionerna i Helsingfors varit, Finland har ju trots allt en hel del intresse i den här frågan också?
– Så är det absolut, men i riksdagen har det varit överaskande få kommentarer, egentligen är det bara Matti Vanhanen, förutom den svenska riksdagsgruppens ledamöter, som kommit fram och diskuterat frågan, säger Mats Löfström.
Röstar sällan
Han beskriver den nya situationen som exceptionell.
– Det är en exceptionell situation för man röstar ytterst, ytterst sällan i de här organen, säger Mats Löfström.
– Jag har talat med finansminister Orpo och haft ett möte med Ålandsministern. Anne Berner var föredragande minister men det har funnits olika viljor i regeringen. Det är finansministeriet som satt käpparna i hjulet för den här saken.
Hur tänker regeringen om fortsättningen av den här frågan?
– Jag vet inte hur man tänker, men det är alldeles uppenbart att man tänker olika. Jag vet faktiskt inte hur man tänkt lösa den här saken.
– Det fanns en politisk överenskommelse mellan Åland och Finland, som alla var överens om i regeringen. På det viset är det ett absurt läge. Jag har pratat nästan varje vecka med Petteri Orpo och han har garanterat 10 miljoner i höjd klumpsumma och en avräkningsgrund på 0,45 procent. Jag pratade med statsministern senast i går, och alla bedyrar att det ska gå igenom. Men jag vet inte varför det blir så här när det kommer till kritan, säger Mats Löfström.
Före valet
Om det ekonomiska systemet ska träda i kraft när vård- och landskapsreformen planeras bli verklighet måste den sittande riksdagen ta ett beslut före valet, då frågan ska avgöras av två olika riksdagar.
När är absolut sista datum för att ni i riksdagen ska hinna?
– Det finns ingen absolut deadline. Det finns lagar som har gått igenom på tre veckor. Men det krävs att den ska behandlas ordentligt i riksdagen, säger Mats Löfström.
Jonas Bladh