Mats Löfström säger att den frustration och osäkerhet som skapas av att ministeriet inte kan komma med ett tydligt besked är ”helt onödig”.
– Jag har en förhoppning om att det ska ordna upp sig, det är det enda vettiga. Men jag är besviken på att det brev man skickade till LR inte motsvarar vad jag muntligen diskuterat med tjänstemännen. Det som kommer skriftligen svart på vitt är det som slutligen gäller, och det är tråkigt att man nu inte kan lita på varandra förrän det är så.
De tjänstemän han hänvisar till är bland andra Jari Keinänen, som undertecknat svaret till LR, och ministern Krista Kiurus (S) specialmedarbetare Matti Hirvola.
– Det är en ganska stor diskrepans mellan vad jag diskuterade med dem i går och vad som står i brevet. Man står fast vid att det ska bli kompensation för testningen, men inte hur stor och det påverkas av förordningen som ska godkännas i september. Ett sådant besked är helt otillfredsställande. Tidtabellen med besked i september skapar en enorm osäkerhet, så kan lagstiftning inte hålla på.
Borde ministeriet ha hunnit få ihop ett mer utförligt svar under den här tiden, är det rimligt att förvänta sig?
– Utan vidare. Det här är inte tillräckligt bra. Svaret är att man hänvisat till utkastet till förordningen, men det är ju något som ännu inte finns. Ingen vet vad den slutgiltigt kommer att innehålla.
– Det är en sådan soppa nu med det här ärendet, skulle alla ministrar och tjänstemän vara på jobb som normalt är jag säker på att man hade rett ut det här redan.
”Helt absurt”
Mats Löfström säger att han nu är i daglig kontakt med LR och att man håller varandra informerade.
– Nu kommer LR att fatta det formella beslutet om att begära ett tilläggssvar och det är det rätta att göra. Det är klart att ersättningen för testningen behöver vara 100 procent och det är inte orimligt att få ett klart svar. Någon form av politisk förankring måste göras i frågan, det är ansvarig minister Krista Kiuru som har den bollen.
– Det är faktiskt helt absurt att lägga så här mycket tid på en fråga som borde vara självklar. Det här har Social- och hälsovårdsministeriet bränt i väg på ganska eget bevåg och då ska man också klara av att reda upp det själv.
Hur bra har de här frågorna varit förankrade politiskt?
– Min bild är att det har varit bra förankrat att staten ska ta alla kostnader som uppkommer i och med pandemin och de regelverk man ställer upp. Jag tror inte att alla ministrar ens är medvetna om att det finns med i utkastet till förordning att staten bara ska ersätta en del. Det var en nyhet åtminstone för en minister som jag har talat med.
Mats Löfström har även informerat Ålandsministern Anna-Maja Henriksson (SFP) om den senaste vändningen.
– Att förslaget nu ändrats och att staten kanske i alla fal inte tar alla kostnader gjorde henne väldigt förvånad.
Roger Höglund: Det här räcker inte
– Det svåra med svaret är ju att förstå vad de riktigt svarar på. Vi förväntade oss en annan typ av brev, ett klart och tydligt svar. Nu kommer ett svar där man hänvisar till förordningen där det står att Åland ska inkluderas i statsstödssystemet, säger Roger Höglund (C), jourhavande minister i LR.
Han konstaterar att det är ett system som inte fungerar med Ålands finansiella upplägg.
– Det här betyder att det fortfarande finns ett antal frågor, så vi i LR ska samlas till plenum i morgon (läs: i dag) där vi diskuterar hur vi går vidare. Det troliga utfallet är att vi begär ett förtydligande av ministeriet. Det här räcker inte. Det säger egentligen ingenting.