Under torsdagen offentliggjorde statsminister Petteri Orpo (Saml) det styrdokument som Finlands regering antagit för att motverka rasism och diskriminering. Alla fyra regeringspartier, Samlingspartiet Sannfinländarna, Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna, har skrivit under styrdokumentet.
Svenska riksdagsgruppen, dit SFP:s och Ålands riksdagsledamöter hör, höll sommarträff på Åland tidigare i veckan och behandlade förslaget till styrdokumentet. Då var det ännu oklart om de andra partierna skulle godkänna det. Det var också oklart om ledamöterna i Svenska riksdagsgruppen kunde stå bakom styrdokumentet.
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är första viceordförande i riksdagsgruppen.
Blev det som du önskat?
– Ja. Det är ett historiskt, kraftigt dokument. Det binder regeringens ministrar att motarbeta rasism inte bara i Finland utan också utomlands, säger han.
I styrdokumentet, som delvis bygger på den förra regeringens arbete, har man konkreta åtgärdsförslag hur man ska arbeta för jämlikhet och tolerans i landet.
Upp till bevis
Hur ska man lugna dem som ändå är oroade över att Sannfinländarna är med i regeringen?
– Man måste respektera allas åsikter och oro. Och som jag redan tidigare sagt finns det sannolikt sådana som inte tycker att det är tillräckligt på grund av Sannfinländarnas medverkan i regeringen.
Mats Löfström säger att samtliga regeringspartier och ministrar har undertecknat styrdokumentet.
– Jag har växt upp med det att man måste försöka lita på att avtal hålls. Nu är det upp till bevis. Sannfinländarna har behandlat det här i sin riksdagsgrupp och det har godkänt det.
Var det något som ni i Svenska riksdagsgruppen måste pruta på?
– Nej.
På onsdag nästa vecka presenterar statsminister Petteri Orpo styrdokumentet för riksdagen och då inleds debatten. Ärendet slutbehandlas på fredagen med omröstning.
Mats Löfström säger att även om ärendet sedan är slutbehandlat, fortsätter arbetet.
– Det är statsministern som koordinerar arbetet på högsta nivå och det säger också hur allvarligt man ser på frågorna. Symboliskt har det en stark betydelse.
Pengar finns
Mats Löfström lyfter de förslag han bidragit med till styrdokumentet, bland annat hur man ska hantera Förintelsens minnesdag och att man ska diskutera dokumentet varje år i riksdagen.
Petteri Orpo sade också under presentationen att man har beredskap att lägga budgetmedel, det vill säga pengar, på en del åtgärder.
Hur mycket pengar finns det?
– Det måste man se, många åtgärder går att göra inom befintlig budget. En stor del handlar om ledarskap och utbildning och att diskutera hur man kan stärka jämlikhet och tolerans i hela samhället, säger Mats Löfström.