Riksdagen inledde behandlingen av det kritiserade lagförslaget om gränsreglerna på måndagen och grundlagsutskottet börjar arbeta med det på onsdag. Mats Löfström, som är medlem i utskottet, konstaterar i ett pressmeddelande att förslaget innehåller fler praktiska problem än fördelar.
Han skriver att kravet på att alla som reser in i landet ska testas negativt kommer att vara ”omöjligt att i praktiken verkställa”.
– Det var en verkligt klar majoritet av remissinstanserna som var kritiska, allt från facken, arbetsgivare, flygfälten och rederierna till Helsingfors och Vanda stad. Det har varit massiv kritik på samma nivå eller ännu hårdare än den från Åland, säger Mats Löfström till Ålandstidningen.
Han konstaterar att det har gjorts en del ändringar i förslaget mellan remissutlåtandena och överlämningen till riksdagen. Bland annat har kravet på att finländska medborgare måste ha ett negativt test tagits bort.
– Det hade annars grundlagsutskottet rättat till, säger Mats Löfström, och fortsätter:
– Men det finns en hel del för riksdagen att jobba med här, det kan man konstatera.
Fler problem han ser är att undantagen från reglerna är väldigt få och innebär mer begränsningar än de som gäller i dag, och att det inte finns några kriterier för att Finland ska räkna andra länder som grönlistade, vilket görs i dag.
– Min förhoppning är att man ska kunna ändra på det i riksdagen.
Med tanke på hur massiv kritiken varit, är det rimligt att gå vidare med ett lagförslag där så många problem kvarstår efter remissrundan?
– Det är en mycket relevant fråga. Jag kan säga att det här inte har varit lätt internt i regeringen, det finns flera olika kraftiga åsikter. Eftersom Social- och hälsovårdsministeriet har varit ansvariga för att göra eventuella ändringar upplever jag att man har framställt det som att det blir det här, eller inga lättnader över huvud taget. Därför har vi nu det här förslaget i riksdagen. Min förhoppning hade varit att man lyft bort frågan från Social- och hälsovårdsministeriet och tagit den till en allmän behandling i hela regeringen, men det har man inte gjort.
Förstår jag dig rätt då att det har saknats en diskussionsvilja eller kompromissvilja?
– Det kan man säga. Det som gjorde att förslaget nu kom till riksdagen var att tiden tog slut. Fredagen var den absolut sista dagen för att få det här behandlat innan sommarpausen, och då stod alla inför valet att släppa i väg det till riksdagen eller att ingenting alls görs. Vad är det minst dåliga? Det finns de i regeringen som delar min och många andras åsikt till 100 procent, men man ställdes inför det här valet och här är vi nu.
Är du besviken på utgången?
– Det kan jag säga att jag är. Jag hade hoppats på att man skulle lyfta bort frågan från Social- och hälsovårdsministeriet, det är en så mångfacetterad fråga. Det handlar inte bara om hälsosäkerhet, utan helhetsperspektivet upplever jag att man har saknat. Det rimliga hade varit att ta förslaget till en allmän behandling.
Mats Löfström betonar att de undantag från gränsrestriktionerna som har gällt fram tills nu inte har varit något hot mot hälsotryggheten.
– Alla vill göra lättnader på ett tryggt sätt. När man har tittat nu på undantagen med ett års erfarenhet kan man inte påvisa någon otrygghet. Det gäller även inresa från gröna länder, det är ett system som har fungerat.