Det var i juni som Ålandskommittén lämnade över sitt förslag till ny självstyrelselag till justitieministeriet i Helsingfors. Men problemen med exempelvis Ålandskommitténs förslag till nytt ekonomiskt system var uppenbara redan när förslaget presenterades.
För att komma undan problemen föreslog finansministeriet en jämkning för klumpsumman, ett förslag som fick skrotas efter att Ålandsdelegationen gett tummen ner.
Sedan dess har landskapsregeringen förhandlat med regeringen i Helsingfors om en lösning på både de akuta problemen och försökt hitta en lösning för det ekonomiska systemet i den nya självstyrelselagen.
I går presenterade landskapsregeringen sitt förslag till nytt ekonomiskt system för lagtinget.
– Det var en presentation i två delar. Den första var en beskrivning av vilka för- och nackdelar som finns med de förslag som funnits under hela den här processen, Ålandskommitténs förslag och finansministeriets varianter. Sedan har landskapsregeringen funderat på olika lösningar och tagit fram en variant som påminner mycket om Ålandskommitténs förslag, men med några förbättringar.
Bättre anpassat
Berätta vilka förbättringar landskapsregeringen gjort i Ålandskommitténs förslag?
– Ålandskommitténs förslag var dåligt anpassat för övergången i hälsovårdsreformen. Där har vi gjort en justering för att det ekonomiska systemet på ett bättre sätt ska kunna hantera övergången.
– Det andra är en justering för att bättre kunna tackla de ekonomiska effekterna när Åland ska överta behörigheter, som ju är en av grundpelarna i Ålandskommitténs slutbetänkande.
Mats Perämaa säger att Ålandsavdraget fortsättningsvis är en utgångspunkt i det ekonomiska systemet.
– Så länge vi inte får egen skattebehörighet ska avdraget vara med men vi har inte föreslagit någon ny nivå på avräkningsgrunden i det här förslaget. Men landskapsregeringens äskande om att den ska höjas finns kvar.
Stresstest
I den andra delen av presentationen visade landskapsregeringen upp resultatet av olika stresstester.
– Vi har jämfört de olika förslagen på ekonomiska system genom att titta på hur utfallet hade blivit bakåt i tiden men även på prognoser fram till 2030, utgående från olika bedömningar och tillväxtscenarier.
– Det är avancerade tester och vi har gjort dem både för vår egen del men även för att lagtinget ska ha mycket på fötterna.
Hur mottogs presentationen?
– Jag tror lagtingsledamötera tycker det är bra att vi har gjort en såpass ingående analys så att vi kan vara trygga med resultatet. Vi hade en nödvändig och bra diskussion i dag.
Finns det en tro på att det här ska gå hem hos Finansministeriet?
– Det lönar sig knappast att tro något och det är svårt att spekulera i. Vi föreslår några små korrigeringar med det ekonomiska systemet men till övriga delar står vi bakom Ålandskommitténs förslag.
Kevin Eriksson