Det finns fler vapen per person på Åland än i landet i stort.
-Vi har nästan 4.000 jägare på Åland, det är huvudförklaringen, säger överkommissarie Lars-Ole Styrström.
VÅLD På Åland finns det 15.000 registrerade skjutvapen. Vid sidan av det finns ett antal oregistrerade vapen som exempelvis överförts genom dödsbon.
Sett till vapentäthet innebär det 56 vapen per 100 invånare på Åland, det är att jämföra med rikssnittet som är 32 vapen per 100 invånare.
-Åland är väldigt vapentätt, säger Lars-Ole Styrström.
Han säger att det beror på de många jägarna i landskapet. Det är inte ovanligt att en jägare har licens på flera vapen. Andra vapeninnehavare är personer som är aktiva inom sportskytte.
Åland under finländsk lag
Åland går under finländsk vapenlagstiftning och det är polisen som beviljar en sökande vapenlicens. Licensen är permanent och kan bara dras in om personen missköter sig.
-För att en person ska få en licens krävs ett giltigt skäl, som jakt eller sportskytte. Vi gör en sökning i olika register för att bedöma om personen är lämplig att få ett vapen. Däribland hälsoregister.
Händer det att ni nekar sökande en licens?
-Ja, det händer då och då.
Den 22-årige gärningsmannen i Kauhajoki hade fått sin licens genom medlemskap i en sportskytteförening. När en sökande anger sportskytte som skäl till att skaffa vapen kontrollerar polisen den sökandes seriositet med sportskytteföreningen.
-Vi rekommenderar bara personer som är uppenbart seriösa med sitt medlemskap, säger Peter Hellsten från Ålands sportskytteförening.
"Svårt att förutse"
Minst ett års medlemskap krävs för att få sportskytteföreningens rekommendation. Dessutom ska personen delta under träningar och tävlingar och visa att den tar till sig de instruktioner som ges om hur vapnet ska hanteras.
-Så vitt jag kan minnas har det inte hänt att vi har avrått polisen från att utfärda en vapenlicens, säger Peter Hellsten.
-De oseriösa personerna försvinner ofta bort snabbt. Oftast handlar det om att de har en felaktig bild av det vi sysslar med.
Hur ser den bilden ut?
-En del tror att vi använder vapen likadant som hos polisen, med dubbelhandsfattning, men det gör vi inte.
Skulle ni upptäcka om en person hade ett riskfyllt beteende?
-Det är väldigt svårt att förutspå hur någon kommer att bete sig. Man kan inte gardera sig till hundra procent. Någon kan verka normal till det yttre, men ändå utveckla ett beteende som är riskfyllt.
Vapenlagen ses över
Det är inte belagt att ett skjutvapentätt samhälle leder till ökad brottslighet. Men risken att någon som vill ta till skjutvapen får tag i ett ökar förstås i takt med tillgängligheten.
Efter tisdagens tragedi har både statsminister Matti Vanhanen och president Tarja Halonen uttalat sig om att vapenlagen borde ses över och skärpas. Inrikesministeriet inledde under onsdagen åtgärder för att skärpa licensförfarandet för handeldvapen.
Ett initiativ som kan slå fel, enligt Peter Hellsten.
-Risken är att de seriösa sportskyttarna och jägarna drabbas. Den som vill ha tag i ett vapen för att genomföra ett sådant dåd kommer att få tag i ett ändå.
Lars-Ole Styrström säger att huvudproblemet ligger hos användaren av ett vapen.
-Vapen är konstruerade för att döda och är på det sättet en säkerhetsrisk. Men det är användaren som gör vapnet farligt, inte vapnet i sig. Samtidigt är det så att riskerna ökar ju lättare det är för obehöriga att komma över vapen.
Vill att läkare anmäler
Lars-Ole Styrström betonar att huvuddelen av vapeninnehavarna på Åland är ansvarstagande och stabila.
-Men jag skulle önska att läkare fick en skärpt anmälningsplikt. När de upptäcker att en patient har en psykisk sjukdom eller störning borde de ta reda på om patienten har vapenlicens och direkt rapportera till oss.
Efter händelsen i Kauhajoki har det ifrågasatts om en sportskytt ska få avlägsna sitt vapen från skyttebanan. De flesta av Ålands skytteförenings medlemmar förvarar sina vapen hemma i låsta vapenskåp.
Hur skulle det vara om vapnen i stället förvaras på skyttebanan?
-Jag är tveksam till det, svarar Peter Hellsten.
-Det skulle krävas omfattande säkerhetsanordningar och konsekvenserna av ett inbrott som lyckas vill jag knappt tänka på.
Tone Nordling