För snart ett år sedan tog Ålands miljöminister Camilla Gunell (S) och hennes motsvarighet i Finland Kimmo Tiilikainen (C) i han på att Åland ska bli testområde för framtidens smarta elnät. I går träffades de båda i Mariehamn för att föra nya diskussioner om det och andra miljöfrågor i samband med Östersjökonferensens, BSPC, stora samling i lagtinget.
Kimmo Tiilikainen har en central roll i Östersjöarbetet, både ur ett åländsk perspektiv och ett större. Finland innehar sedan halvårsskiftet och i två år framåt ordförandeposten i Helcom, organisationen bestående av länderna runt Östersjön som ska arbeta för ett renare hav.
Uppdaterad handlingsplan
I det arbetet ska Helcoms aktionsplan för Östersjön uppdateras.
– Klimatförändringarna gör att vi måste gå längre än de målen vi satte för tio år sedan.
Kimmo Tiilikainens vision för hur Östersjön ska bli ett grönare hav handlar till en del om en fråga som är kopplad till klimatförändringarna. Mer regn gör att mer näringsämnen som fosfor och kväve rinner ut i havet.
– För att hindra det måste vi stöda återvinning av näringsämnena. Det handlar om cirkulär ekonomi, att få tillbaka näringsämnena i markerna där de ska vara.
För att lyckas med det hoppas han få pengar ur statsbudgeten. I dag och i morgon ska regeringen i Helsingfors diskutera budgeten.
– Vi har tagit fram ett program i ministeriet, men jag vill inte bara ha pengar för ett år. Jag tror att programmet måste få tre år på sig.
Pengar från EU
Det åländska testet med smarta elnät med 100 procent förnyelsebar energi ska däremot inte bekostas genom statsbudgeten. Den lärdomen har Kimmo Tiilikainen tagit från det stora bråket mellan Åland och Finland då Åland först lovades ett vindkraftsstöd på 60 miljoner euro, för att sedan se löftet bli till intet.
– Vi måste lära oss av historien, därför ska vi göra gemensamma ansträngningar för att få pengar från EU till det här, säger miljöministern.
Både Kimmo Tiilikainen och Camilla Gunell intygar att stödet från Helsingfors för det åländska elnätsförsöket är starkt. Tiilikainen tog som exempel när Finland lyfte fram försöket för G20-länderna.
– När vi träffades i Köpenhamn och Malmö valde vi det här som ”showcase” för G20-länderna som står för 85 procent av världens energikonsumtion, Kimmo Tiilikainen.
– När man säger att Åland och den finska regeringen bara har konflikter brukar jag lyfta fram det här, säger Camilla Gunell, som lovar nyheter på energiområdet nästa vecka.
Samarbete nyckeln
Det behövs dock inte bara stöd och pengar. Båda miljöministrarna är överens om att nyckeln till ett lyckats försök är samarbete.
– Jag är säker på att det här är något som måste ske i samarbeta mellan Åland och Finland, företag och forskare. Idén om att vi ska testa något som kommer bli nödvändigt i framtiden är väldigt viktig, säger Kimmo Tiilikainen.
Jonas Bladh