Att många av våra sjöar och vikar inte mår bra har blivit extra tydligt då varma och torra somrar i kombination med höga halter näringsämnen periodvis lett till mycket dålig vattenkvalitet i dricksvattentäkterna och de inre havsvikarna. Därför har nu landskapsregeringen inlett ett treårigt projekt med målet att höja den ekologiska statusen i de här vattnen fram till år 2030.
Man har valt ut tolv olika sjöar, träsk eller vikar och prioriteten ligger på dricksvattentäkter. Dit hör Långsjön, Toböle träsk och Lavsböle träsk. Projektet pågår från 2023-2026.
Caroline Karlsson är projektledare för vattenförbättrande åtgärder vid landskapet och hon säger att övergödningen är bland de största problemen.
– Det finns både interna och externa flöden som bidrar till övergödning. Externa flöden är övergödning via vattendrag, brukad mark och avlopp. Interna flöden är övergödning via sedimentation, ombladning, läckage av fosfor från sediment, säger Caroline Karlsson.
Exempel på åtgärder som kan göras är att öka skyddszonerna, att skapa våtmarker och olika typer av dammar, att skörda vass, syresätta syrefria bottnar och bevattning med näringsrikt bottenvatten.
Minister Christian Wikström (Ob) som ansvarar för infrastrukturfrågor, bostadsfrågor och miljö säger att det inte ännu är beslutat exakt vilken typ av åtgärd som ska göras i varje skild vattentäkt.
– Ett mål är att göra fosformätningar och det görs i samarbete med Ålands vatten. Det har inte gjorts några fosformätningar i sedimentet på de här vattenförekomsterna sedan 1980-talet. Det borde förstås ha gjorts tidigare, men bättre sent än aldrig, säger Christian Wikström.
Löser inte allt
De presenterar en möjlig åtgärdsplan för Träsk-Finbyviken i Sund.
– Det är viktigt att jobba med hela tillrinningsområdet och att jobba uppströms. Om åtgärder görs längre upp rinner mindre fosfor och andra näringsämnen ned i Lumparn, säger Christian Wikström.
– Man kan anlägga flytande våtmark, göra en bredare skyddszon mellan åker och dike där det är möjligt och klippa vass för att avlägsna bundet fosfor och kväve, säger Caroline Karlsson.
Christian Wikström menar att man inte kommer att få bukt med alla problem under de här tre åren.
– Våra dricksvattentäkter mår dåligt och vi har inga sjöar med god status. De här åtgärderna är bra både för dricksvattnet och miljön. Vi behöver få mer fakta på bordet innan det bestäms exakt vilka åtgärder som ska vidtas men klart är att både den interna och externa belastningen behöver minska, säger Christian Wikström.
– Troligen får vi med de här åtgärderna en positiv helhetseffekt för både flora och fauna, säger Caroline Karlsson.