OX2 planerar stora vindkraftsparker i havet både norr och söder om Åland. Projekten har namnen Noatun Nord och Noatun Syd.
– Den här veckan slutför vi de geofysiska undersökningarna på den norra sidan, säger Anders Wiklund.
Det är över 600 kvadratkilometer havsbotten som har skannats av det finska företaget Arctia. Arbetet har tagit en dryg månad.
– Det är ett jättestort steg framåt.
Materialet behövs bland annat för miljökonsekvensarbetet, för den konstruktionstekniska planeringen, för planeringen av kablar och pipeliner och för att bedöma om man ska använda sig av fasta eller flytande fundament.
– Nu ska den här datan användas på ett tillåtet sätt. Det är ett säkerhetsklassat material och vi arbetar tätt med den finska försvarsstaben om de här frågorna, säger Anders Wiklund.
Fåglar och fiskar
En annan milstolpe, för både det södra och norra projektet, är att man kommit i gång med insamlingen av information om hur projekten påverkar miljön.
– Det har vi hållit på med hela hösten och arbetet fortsätter nästa år.
Ett företag, Avescapes, inventerar fåglar som rör sig i områdent. Ett annat företag, Aquabiota, kartlägger fiskbestånden med olika metoder, bland annat eDNA-tester av vattnet. Detektorer används för att se om det finns tumlare.
Resultaten är intressanta för Åland generellt sett, säger Anders Wiklund.
– Hur ser det ut i de här gigantiska vattenområdena?
En tredje milstolpe är enligt Anders Wiklund att man kallat till så kallade avgränsningssamråd för både Noatun Nord och Noatun Syd. Samråden hålls den 14 och 15 december och då ska OX2 berätta mer om projekten för både myndigheter och allmänhet.
– Tillfällena är inte till för att ge kommentarer, utan man har till den sista januari på sig att lämna in sina funderingar och kommentarer.
Syftet med avgränsningssamrådet är att definiera miljökonsekvensbeskrivningens omfattning och innehåll.
Tempot viktigt
Anders Wiklund säger att många har frågat hur man inom företaget ser på skrivningarna om vindkraften i landskapsregeringens budgetförslag 2023.
– Vi är glada över att den havsbaserade vindkraften nämns på så många ställen i budgetförslaget. Men vi hoppas att hastigheten ska öka och att processen blir tydligare från landskapets sida i fråga om när man ämnar göra vad. Vi hoppas att man under den första halvan av 2024 ska fatta beslut om vem som ska få arrendera vilka områden. Så fort det är bestämt öppnar det för samarbeten mellan privata aktörer.
Tempot i processen är mycket viktigt, säger han.
– Vi håller på att bränna upp vår planet och behöver förnyelsebar energi. Dessutom handlar det här inte bara om Åland.Vi tävlar med projekt utanför Åland, vad gäller anslutningar till stamnät och leverans av komponenter. Vi kan inte ta det i vår egen takt, vi är beroende av andra områden. Grön energi kan vara en enorm möjlighet för Åland.