Under sitt 27-åriga liv har Milton Lönnroth varit på Åland varje sommar. Hans mamma Leila Cromwell-Morgan är hälften ålänning, hälften britt och pappa Knut Lönnroth är helsvensk. Först hade de stuga i Sottunga men för ett par år sedan köpte föräldrarna ett hus i Möckelö som de nu bor i på heltid. Milton firar även varannan jul på Åland.
Milton fick tidigt lära sig hur man anpassar sig till nya miljöer. Endast nio månader gammal flyttade familjen från Stockholm till Australien. Därifrån flyttade de tillbaka till Stockholm och sedan till Göteborg. Vid nio års ålder flyttade de till Genève, Schweiz och där bodde Milton fram till att han tog studenten. Som nioåring hade han alltså hunnit bo i fyra olika städer.
– Nu i efterhand ser jag det enbart som positivt. Jag minns att det var mycket konflikter när vi skulle flytta från Göteborg till Schweiz men där bodde vi så pass länge att jag fick tid att anpassa mig och landa i det hela. Mina föräldrar har alltid velat komma ut i världen och upptäcka och se nya saker. Den egenskapen har de fört vidare till sina barn och det är jag glad för i dag.
Skolan som Milton gick på i Schweiz var internationell och undervisningen gick därmed på engelska. Men han lärde sig bra franska då han spelade både fotboll och rugby i fransktalande lag. Under tiden i Schweiz fick han många nya kompisar varav flera som han fortfarande träffar regelbundet.
– Vi har som tradition att träffas en gång i året och fira nyårsafton tillsammans.
Studier inom biokemi
Efter studenten ville Milton börja studera direkt. För honom var det självklart att rikta in sig på biokemi. Han har alltid haft ett naturligt intresse för hälsa då hans pappa jobbar som läkare och just ämnet hälsa har varit en ständigt återkommande diskussion hemma vid matbordet.
– Jag har inspirerats av min pappa men det har aldrig varit något tvång från familjen att jag ska studera något inom hälsa. Det har alltid varit ett naturligt intresse.
Milton sökte utbildningar inom biokemi i Storbritannien och Sverige.Valet föll sedan på det förstnämnda.
– Det har ett annorlunda skolsystem i Schweiz så jag var 18 år när jag tog studenten. Jag visste att om jag börjar plugga i Sverige kommer jag vara yngst i klassen då de är 19 när de tar studenten och de flesta tar ett eller flera mellanår. Sedan visste jag att flera av mina vänner i Schweiz skulle plugga vidare i Storbritannien så det kändes roligare att flytta dit.
2012 påbörjade Milton en kandidatexamen i biokemisk teknik vid University College London.
– Jag hade ett jätteroligt studieliv där. Det påminner om studielivet i Göteborg då universitetet ligger mitt i stan. Sedan hade jag ju en del vänner från Schweiz där från början så det var kul.
Efter tre år i London flyttade Milton till Göteborg för att göra en masterexamen i entreprenörskap. Under studietiden kom han i kontakt med Chalmers Ventures – en organisation som startar, utvecklar finansierar forsknings- och kunskapsbaserade företag. De slår ihop forskare med entreprenörstudenter. På den vägen blev Milton vd för det nystartade bolaget Alpha Therapy Solutions som forskar kring nya läkemedel för cancer. Behandlingsmetoden de använder sig av är en intern och riktad alfapartikelbestrålning av tumörceller. Tidiga indikationer visar att detta kan göras utan att orsaka betydande skada på omgivande vävnader. Målsättningen är att ha en färdig produkt på marknaden inom några år.
– Om vi inte lyckas och något annat bolag gör det i stället skulle det vara helt okej. Då ger vi dem en klapp på axeln.
Hur kom det sig att du valde att rikta in dig på cancer?
– Jag har alltid haft ett extra intresse för cancer. Jag har två släktingar som blivit sjuka i cancer så jag tror nog att det har inspirerat mig.
Maple & Rye
Intresset för musik har alltid funnits hos Milton. Sedan 2016 har han spelat musik med bandet Maple & Rye.
– Vi har stora ambitioner, vi vill kunna leva på musiken. Men vi är alla också realister och gör annat på sidan om.
Bandet grundades 2014 av Leo Lönnroth och Gustav Rybo-Molin. Milton och Leo är släktingar och har spelat musik ihop hela livet.
– Leo ringde mig sommaren 2015 när jag jobbade i Belgien på ett oljeraffinaderi. Han berättade att de hade släppt ett par låtar på Soundcloud och att en manager från London tagit kontakt med dem. ”Du ska vara med i vårt band”, sa han. Jag blev genast intresserad och bestämde mig då för att komma tillbaka till Göteborg och göra min master där i stället för i London.
Då började de spela musik mer seriöst och senare anslöt sig en fjärde medlem, Henrik Bielsten, till bandet.
Varför heter ni ”Maple & Rye”?
– Maple som betyder lönn på svenska kommer från mitt och Leos efternamn Lönnroth. Gustavs ena efternamn Rybo påminner lite om ordet Rye så det fick bli det.
Men Henrik då?
– Vi brukar säga att han är och-tecknet som binder ihop oss, säger Milton och skrattar.
Bandet spelar folkinspirerad indiepop och inspireras mycket av band som First Aid Kit och Mumford & Sons när de skriver låtar. Milton spelar bas och sjunger stämmor. Tillsammans med Maple & Rye har han turnerat i Skandinavien och dessutom uppträtt i både Storbritannien och USA. I sommar debuterade de på åländsk scen när de spelade på årets Rockoff-festival.
Nu har Milton bott ett tag i Göteborg och känner att han har landat där. Där bor han med sin amerikanska flickvän från Minnesota.
– Det kliar dock lite i kroppen. Någon gång vill jag bo någon annanstans och se andra saker. Jag kan inte tänka mig att bo i Göteborg resten av livet.
Men just nu trivs han bra med tillvaron i Göteborg och sina två sysselsättningar – läkemedelsutvecklingen och musiken.
Milton Lönnroth
Ålder: 27 år.
Kommer från: Åland och Sverige.
Bor: Göteborg.
Gör: Jobbar som vd i bolaget Alpha Therapy Solutions och spelar musik i bandet Maple & Rye.
Familj: Pappa Knut, mamma Leila, storasyster Olivia och lillasyster Alice.
Intressen: Musik, rugby, film.
5 snabba med Milton
Göteborg eller Åland
Bioteknik eller musik
Utekväll eller hemmakväll
Lönnsirap eller rågbröd
Pripps blå eller Stallhagen