De senaste två veckorna har landskapsregeringen skickat ut tre preliminära rapporter om landskapsandelarna för 2018 – allt i takt med att nytt statistiskt underlag har kommit in från kommunerna.
Landskapsandelarna bygger bland annat på statistik om nettodriftskostnader för kommunernas socialtjänst och antal skolbarn i kommunen.
De siffror som landskapsregeringen presenterade i maj var baserade på officiell statistik som också användes för att göra en prognos över landskapsandelarna för 2018. Men när ny statistik nu lämnats in till Ålands statistik- och utredningsbyrå visar det sig att många kommuner får ännu mindre pengar.
Kommuner som Jomala, Saltvik och Sund får i de nya rapporterna budgetera för ett bortfall om mer än 100.000 euro i intäkter gentemot tidigare prognos från landskapsandelen för 2018.
Men att landskapsandelarna i den nya sammanställningen blir betydligt mindre för flera kommuner är enligt finansminister Mats Perämaa inte märkvärdigt.
– Andelarna har aldrig varit någonting annat än vad de kommer att vara, så att säga. Det här är preliminära siffror och vi avvaktar ännu ett antal statistiska uppgifter från kommunerna innan vi kan säga hur utfallet blir. Det som gjorts tidigare är bara prognoser utifrån gammalt underlag. Det finns ingen förändring i lagen.
Flera faktorer
Den senaste preliminära rapporten som skickades till kommunerna gick ut i torsdags. Redan i dag kan kommunerna vänta sig en ny.
– Jag har fått nya preliminära uppgifter om nettodriftskostnaderna för socialtjänsten sedan utskicket till kommunerna, men korrigeringar från någon kommun saknas fortfarande. Uppdaterade uppgifter kommer i dag, säger landskapets biträdande finanschef Runa Tufvesson och fortsätter:
– Det är egentligen svårt att jämföra olika prognoser eftersom de är framtagna med underlag från olika år. I november har vi en klarare bild över hur andelarna ser ut 2018.
En stor del av kritiken mot det nya landskapsandelssystemet har varit att kommunerna i sina pågående budgetmanglingar inte haft några säkra siffror att förhålla sig till. Jomalas kommundirektör John Eriksson säger att spannet sedan landskapsregeringen började skicka ut preliminära rapporter för Jomalas del har varit flera hundra tusen.
– Det är det här vi varit kritiska mot. Nu när underlaget uppdateras visar det sig att Jomala får ännu mindre pengar. Det går inte att planera verksamheten när andelarna bygger på statistik som fortfarande inte är sammanställd. De senaste siffrorna är dessutom inte slutgiltiga, vilket gör saken ännu märkligare.
Kevin Eriksson