Jesper Josefsson förklarar att det nya förslaget på förvaltningsplan och fredningsbeslut för sex olika områden i skärgården skickats ut i ett tidigt skede av processen. Han har själv ännu inte tagit del av remissvaren eller jaktvårdsföreningarnas framförda kritik.
– Jag förstår absolut kritiken och hoppas att vi kan ha en bra dialog om de här frågorna framåt, säger han.
Enligt Jesper Josefsson skickades förslagen till förvaltningsplan och fredningsbeslut ut som ett paket till ett antal berörda på remiss i ett tidigt skede i processen. Han säger att landskapsregeringen ännu inte diskuterat frågan politiskt.
– Från politiskt håll har vi haft ganska lite med de liggande förslagen att göra. Det är förvaltningen som tagit fram dem, och vi ville ha bred input i ett så tidigt skede som möjligt innan vi sätter oss ner och diskuterar saken politiskt.
Tanken är att landskapsregeringens ministrar ska börja diskutera förslaget nästa vecka.
– Då har vi en första överläggning runt ministerbordet. Som tidsplanen är nu fastställer vi planen för naturskydd i början av nästa år, men vi får se hur den tidsplanen håller.
Jakt inget hot
Vad gäller den specifika kritiken från jaktvårdsföreningarna säger Jesper Josefsson att han inte vet huruvida det förekommit otillåten jakt på Östersjövikare.
– Men olika slags inventeringar ligger till grund för de föreslagna skyddsåtgärderna. Det är ingenting som förvaltningen hittat på.
Jesper Josefsson beskriver förvaltningsplanen som ett politiskt ramverk som ligger till grund för förvaltningens arbete.
– Vår avsikt är definitivt att lyssna på allas synpunkter och personligen tycker jag också, när vi pratar om naturskydd, att det är viktigt att ställa sig frågan vad vi ska skydda naturen från. Jag ser kanske inte småskaligt fiske och jakt som ett hot mot naturen. Det är sådant jag vill möjliggöra så långt det bara är möjligt. Sedan måste vi förstås också förhålla oss till olika EU-direktiv och naturprogram, säger han och fortsätter:
– Nu börjar vi titta på frågan på allvar politiskt och tanken med hela strategin och planen är att det ska vara klart och tydligt hur ett standardnaturskydd på Åland ser ut.
Ålandstidningens har sökt Maija Häggblom, naturvårdsintendent vid miljöbyrån.