Landskapsregeringen (LR) har i åratal kämpat för att ålänningarna ska få ta del av Sveriges televisions internetbaserade spelare SVT Play, men hittills utan framgång. Under vintern har LR och undervisnings- och kulturministeriet varit när en lösning. Men för ett par veckor sedan fanns den föreslagna lösningen inte längre med i det utkast till proposition som ministeriet publicerar på sin hemsida.
Förvirring om varför SVT Play-frågan tagits bort ur behandlingen uppstod, inte minst efter att Nya Åland fått uppgifter om att det var en teknisk fråga som inte var löst. Det tillbakavisades av såväl SVT som av landskapsregeringen.
– Jag försöker klargöra läget. Den info som Nyan har motbevisar den info som jag fått. Den är inte samstämmig, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.
Vicelantrådet Harry Jansson har också svårt att förstå varför den åländska frågan strukits.
– Jag vet inte varför det har blivit ett problem. Tekniska problem har vi inte köpt förut, så det är det inte.
Fanns förslag
Problemet med att visa SVT:s innehåll, förutom det som public service-bolaget producerar för egen maskin, är att det är reglerat i upphovsrättsavtal som säger var och hur SVT får visa det. I de upphandlingar som SVT gjort har man, av naturliga skäl, inte inkluderat tillstånd att visa det för ålänningar.
Den lösning som fanns med i ministeriets förslag betydde att man skulle skriva en avtalslicens för SVT Play mellan Åland och Finland å ena sidan och SVT å den andra. Men i den remissrunda som förslaget varit ute på konstaterade den finländska upphovsrättsorganisationen Kopiosto att avtalslicenser inte fungerar.
VOD problemet
När Ålandstidningen ringer upp direktör Arto Tamminen på Kopiosto, som varit involverad i upphovsrättsförhandlingar som rör Åland i 18 år, förklarar han varför. I grunden handlar problemet om att finländsk lag inte är skriven för att hantera att tv-material sänds på så kallad video on demand, Vod.
– Vidaresändning i linjär tv, där innehållet sänds samtidigt och live till exempel i Sverige och på Åland, det är definierat i lag och i EU-direktiv. Men för vidaresändning Vod finns ingen lagstiftning i Finland och det finns inget EU-direktiv för det heller, säger Arto Tamminen.
I och med att det inte finns någon lagstiftning så kan inte Kopiosto heller utfärda en avtalslicens som skulle möjliggöra för SVT att öppna sin playtjänst för ålänningar.
– Vi kan tänka oss att lösa det med en implementering av den skandinaviska generella avtalsmodellen som finns till exempel mellan Sverige och Danmark. Men just nu finns inte den lagstiftningen.
– Vi vill gärna kunna hjälpa till men det går inte nu. Ministeriet har sagt att allt man lämnat utanför förslaget nu ska lösas senare, och jag hoppas att jag snart kan se SVT Play när jag seglar till gästhamnen i Mariehamn, säger Arto Tamminen.
Svar på måndag
Harry Jansson säger att det är just den danska/skandinaviska modellen som man har jobbat efter i samtalen mellan LR och ministeriet.
– Det är den som Viveka Still (expert i upphovsrättsfrågor) har jobbat efter.
Vice lantrådet hoppas att en del av frågetecknen i ärendet ska rätas ut på måndag.
– Jag ska ha ett telefonmöte med kulturminister Kurvinen på måndag, då får vi höra vad problemet är.
Harry Jansson är hoppfull om att den finska regeringen vill lösa problemen kring SVT Play under mandatperioden.
– Hittills har vi trots allt känt att det varit på väg åt rätt håll.