Folkhälsans samordningsprojekt för ANDTS-arbete, det vill säga förebyggande arbete kring skadligt bruk av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel, har under hösten genomfört undersökningen.
I Ålands högstadier, där 893 av totalt 1.140 elever svarade på frågor, har andelen som har testat på tobaksprodukter minskat. Samma resultat kom undersökningen fram till gällande intensivkonsumtion av alkohol både bland högstadieeleverna och på gymnasienivå. Intensivkonsumtion definieras i undersökningen som ”varit ordentligt berusad minst en gång i månaden”.
Flickor, såväl på högstadierna som på gymnasienivå, uppger att de har druckit alkohol och varit berusade i större utsträckning än pojkar. Alkoholen får de tag på via kompisar och deras äldre syskon, men många svarade även att de tar alkohol hemifrån.
Fler kör moped berusade
Andelen unga som rör sig i trafiken under påverkan av alkohol är fortsatt oroande hög, trots att man noterar en minskning, skriver Folkhälsan i ett pressmeddelande om undersökningen. Högstadieungdomar som har åkt moped eller bil med en berusad chaufför har minskat. Däremot har andelen som själva har kört moped i berusat tillstånd ökat.
Bland gymnasieelever har andelen pojkar som har åkt moped eller bil med berusad förare minskat, det samma gäller körning av moped i berusat tillstånd. Bland flickorna har mopedkörning under alkoholpåverkan dock ökat, medan andelen som har åkt med en en berusad förare har minskat.
Undersökningen visar också att narkotikaanvändningen har minskat på bägge skolstadier. Man noterar även ett tydligt samband mellan att ha brukat snus, cigarretter eller alkohol med att också ha testat narkotika eller åtminstone känna till var man kan få tag på droger.
255 av 278 elever vid Ålands lyceum deltog i undersökningen. Motsvarande siffra vid Ålands yrkesgymnasium var 323 av 389 studerande.