Arbetsplatsundersökningen genomfördes i december 2016 med avseende att kartlägga den psykosociala arbetsmiljön på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Undersökningen gjordes genom en enkät med 15 frågor och färdiga svarsalternativ inom områdena trivsel, arbetsformer, ledning, relationer och kontroll.
Nu har Cityläkarna sammanställt en rapport där man bland annat konstaterar att personalen upplever stor oro i arbetsgruppen, dels på grund av förändringar inom organisationens grundstruktur, dels på grund av brister i ledarskapet.
Man skriver också att personalen på ÅMHM upplever att det är ojämn arbetsbelastning mellan personalgrupperna och att glädjen ofta förtas av för mycket arbete, brist på delaktighet och tydliga direktiv.
40 procent av personalen på kontoret på Norragatan i Mariehamn har svarat att stämningen på arbetsplatsen är dålig.
Bristande ledarskap
Främst är det ledarskapet på Norragatan som verkar lämna mer att önska. 55 procent av personalen på kontoret i Mariehamn har svarat att arbetsledningen kan förbättras och lika många att ledarskapet brister. 14 procent har svarat att arbetsledningen fungerar.
Främst efterlyser man mer lyhördhet, delaktighet, struktur, tydlig kommunikation och information från myndighetschefen.
Ett annat område som enligt rapporten lämnar mycket att önska är den personliga utvecklingen. Bara 4,5 procent av personalen på Norragatan har svarat att kreativitet och personlig utveckling uppmuntras och en tredjedel har svarat att möjligheter inom samma område saknas.
Även laboratoriechefen på labbet i Prästgården, Jomala får sig en känga. Där har hälften av personalen svarat att arbetsledningen kan förbättras.
Försämrats
I jämförelse med tidigare enkäten visar resultatet för kontoret på Norragatan på en försämrad arbetsmiljö inom flera områden. Arbetsmiljön genomsyras av en otydlig struktur och bristfälliga direktiv.
I Cityläkarnas rapport skriver man att en anledning till att arbetsglädjen förtas är de inbesparingar och nedskärningar som myndigheten drabbats av, men även projekten med nya system för taxa och tidsredovisning.
Nio procent av personalen på Norragatan har även svarat att de någon gång under de senaste två åren upplevt verbala eller fysiska hot från kunder.
Men det är inte bara svarta siffror i enkäten.
På kontoret i Mariehamn svarar mer än två tredjedelar av personalen att det finns en bra gemenskap på arbetsplatsen. Nästan lika många svarar att stöd från kollegor finns och att personkemin fungerar bra.
Och på laboratoriet har siffrorna i sin helhet förbättrats sedan den senaste enkätundersökningen.
Kevin Eriksson