Jämställdhets- och barnombudsman Johanna Fogelström-Duns, som även fungerar som myndighetschef, noterar att förändringen ligger inom den normala variationen.
– Även om antalet ärenden minskar så behövs en myndighet som främjar likabehandling och motverkar diskriminering på Åland. Vi hade i fjol många anmälningar om jämställdhet i olika organ och nämnder.
Många barnärenden gäller familjerätt, ofta frågor om vårdnad, som ligger utanför myndighetens behörighet.
– I de fallen hänvisar vi till rätt instans, oftast KST, säger Johanna Fogelström-Duns.
Hon oroas av att den ekonomiska utvecklingen påverkar barnfamiljernas villkor.
Förra året fick myndigheten också ett nytt uppdrag, tillsyn över offentlig upphandling.
Klar förbättring
Den största minskningen har skett inom patient- och klientombudsmannens verksamhet. Antalet ärenden som gäller hälso- och sjukvård minskade från 218 till 153, medan socialvårdsärendena sjönk från 105 till 64. För barnärenden som gäller missnöje märks en halvering de senaste två åren.
– Missnöjet med vården både på ÅHS och hos andra vårdgivare har minskat och var i fjol på den lägsta nivån sedan 2018. Fördelningen mellan olika kliniker uppvisar däremot variation, säger patient- och klientombudsman Josefin Walk-Stenman.
Hon hjälper till med klagomål och anmärkningar samt ger råd och följer upp hur patientens rättigheter utvecklas.
Vicelantrådet Annika Hambrudd (C) reflekterade över utvecklingen.
– När det gäller minskningen av barnärenden vill jag tro att det är en följd av KST-reformen.
Missnöjda konsumenter
Konsumentombudsman Tuomas Nymark ger konsumenter råd och medlar i tvister mellan konsumenter och näringsidkare, bistår med utredningar och informerar företagen om konsumentlagstiftningen.
– Men jag ger även råd i samband med komplexa ärenden som bostadsköp och i hyrestvister där en privatperson är hyresvärd.
Antalet ärenden var i fjol drygt 300, samma nivå som 2023.
– Kontakterna kommer främst från konsumenter, men fler näringsidkare är välkomna för rådgivning.
De vanligaste ärendena gäller varor och tjänster, fordonsköp samt avtal.
– Felaktiga varor, dröjsmål, tolkning av offerter och fakturor där man är oense om tidsåtgång och priser är typiska frågor, säger Tuomas Nymark.
Konkurrens i fokus
Upphandlingstillsynen etablerade sin nya rutiner och har ännu få ärenden. Enheten leds av Henrik Jensen, som inte var närvarande vid presentationen.
– Det gäller att säkra konkurrensutsättning. Myndigheter opererar med skattemedel, det ska ske effektivt, säger Tuomas Nymark.
Fokus ligger på olagliga direktupphandlingar, men EU:s gränsvärden är höga, mellan 221.000 euro och 5,5 miljoner.
– Därför uppmuntrar vi självrättelse som kan ske utan sanktioner. Annars görs en utredning som kan leda till anmälan till Marknadsdomstolen.