Stadsfullmäktige gav i tisdags klartecken för en försäljning av Bollhalla till Mariehamns Lawn Tennis Klubb (MLK).
– Vi är glada att det gått enligt beredningens förslag. Det känns bra att vi nu får möjlighet att utveckla anläggningen. MLK har vuxit stadigt de senaste sju åren och har nu 700 medlemmar och fyra anställda. En stor del av tillskottet är barn och ungdomar, säger klubbchef Peter Forsström.
Han förklarar att MLK ser en fördel med att äga anläggningen.
– Vi har drivit hallen redan, men vi vill utveckla verksamheten och skapa en mera attraktiv och levande hall. När gymnastiken flyttar ut får vi mera ytor för vår verksamhet. Det ger motivation att kunna skapa ännu mera, hittills har vi inte kunnat investera.
Hur har ni ordnat finansieringen?
– Vi har tagit fram kalkyler som visar att vi klarar av den här satsningen. Det sker dels via investeringsstödet från landskapet, sedan har vi en del egen finansiering och även banklån, säger Peter Forsström.
Klubben har av landskapet erhållit 50 procent av köpeskillingen, 207.500 i investeringsstöd för Bollhalla-köpet. MLK får i år även 64.000 euro i Paf-bidrag, varav 52.000 i aktivitetsstöd för barn- och ungdomsidrott.
Risk för ökade driftskostnader
Första delen av Bollhalla byggdes 1981 och har en yta på 2.580 kvadratmeter där tennisbanorna och de sociala utrymmena finns. Den nyare delen från 1988 är 1.050 kvadratmeter och består av badmintonbanor och gymnastikhall. På den övre våningen finns 250 kvadratmeter kontors- och affärsutrymmen. I köpet ingår även de fyra utomhustennisbanorna.
Bollhallas driftskostnader uppgår enligt stadens bokföring till drygt 42.000 euro per år. Av den summan står uppvärmningen med fjärrvärme för cirka 24.000 och elen för 12.000. De kraftigt höjda energipriserna hotar dock att öka kostnaderna.
Enligt förslaget till köpeavtal ska MLK också betala ett arrende på 11.700 euro per år för tomtmarken. De årliga underhållskostnaderna uppskattas till omkring 20.000 euro per år, men i takt med att byggnaden åldras krävs mera underhållsåtgärder samt investeringar för att bibehålla skicket.
I gymnastikhallen finns en hoppgrop som måste fyllas igen för att ytan ska kunna användas som tennisbana. Den beräknade kostnaden för detta är 40.000. Bollhalla beräknas därefter kunna nå intäkter på 120-130.000 euro per år, vilket skulle ge ett driftsöverskott på knappt 50.000.
Om återstående livslängd beräknas till 20 år innebär det årliga avskrivningar på cirka 20.000 euro, vilket ger ett netto i storleksordningen 30.000.
Köparen tar hela ansvaret
Enligt den tekniska undersökningen är byggnaden väl omhändertagen genom åren och bedöms vara i nöjaktigt skick. I värderingsutlåtandena noteras dock att byggnaden har en låg placering, vilket kan innebära en påfrestning för grundkonstruktionen. I förlängningen kan det föranleda omfattande och kostsamma renoveringar. Vid synen kunde fuktgenomträngningar noteras vid betongpelarna.
Detta har i stadens utkast till köpeavtal beaktats genom en friskrivningsklausul:
”Köparen är informerad om att byggnadens låga läge medför en ökad risk för skador och rostangrepp på dess grundkonstruktion och förankring i marken. Köparen accepterar att köparen saknar möjlighet att ställa något som helst krav på ekonomisk kompensation ifrån säljaren vid uppdagande av fysiska fel eller brister på byggnadens grundkonstruktion och förankring i marken.”
Köpesumman på 415.000 euro ska erläggas i sin helhet vid köptillfället.