Bildningsnämndens möte är på tisdag kväll. I tidningsartikeln stod felaktigt att mötet ska vara i kväll.
2018 införde Mariehamns stad ett totalförbud mot mobiltelefoner i skolorna. Detta skulle först pågå under en testperiod och övergick senare i ett permanent förbud. I samband med bildningsnämndens godkännande av arbetsplanen för läsåret 2023-2024 togs beslut om ett undantag från förbudet för årskurs 7-9 där mobilanvändning är tillåtet under lunchrasterna.
Det nuvarande läsåret har visat att ett förbud mot mobiltelefoner under övriga tider är svårt att övervaka samt skapar onödiga konflikter mellan elever och personal. I Strandnäs skola har en skrivelse tagits fram om att häva mobilförbudet under rasterna, men ha kvar det under lektionstid. Även skolornas elevråd gjorde under en skrivelse med önskan om att förbudet tas bort.
Saknar laglig grund
Mariehamns stads bildningschef Mikael Rosbäck har i samförstånd med bildningsnämnden konsulterat advokatbyrå DKCO gällande mobilförbudets stöd i lagen.
– Att vi har mobiltelefoner med oss hela tiden är ett relativt ungt fenomen i vårt samhälle där vi behöver lära oss hur vi ska förhålla oss till detta, framför allt i skolvärlden. Det har varit många vändor i frågan gällande mobilanvändningen i skolorna. Vi behövde få reda på vad lagen säger i frågan och fick ett klart och tydligt svar. Och vi kan inte bryta mot lagen, säger han.
I utredningen framgår att det finns rättslig grund för ordningsregler gällande mobilanvändning i de åländska skolorna – dock kan inte ordningsreglerna vara ett tvingande totalförbud. Däremot finns det stöd att under lektionstid och rast ha ett förbud mot störande användning av mobiltelefon.
– Det handlar till stor del om att lära sig hantera mobiltelefonen på rätt sätt. Precis som man i arbetslivet inte sitter och knapprar på telefonen under ett möte, ska man inte heller göra det under en lektion i skolan. Mobiltelefonen är i dag ett arbetsredskap, och den är här för att stanna – så vi behöver ta fram ett bra förhållningssätt till detta, säger Mikael Rosbäck.
I dag har även användningen av så kallade smartklockor, mobilklockor, ökat. Med ett flertal av dessa digitala klockor kan användaren bland annat ringa samtal, skicka sms, ta bilder och eller filma videos. På detta sätt är sociala medier tillgängliga hela tiden, direkt på elevens arm. Ett starkt argument för ett mobilförbud har varit just nätmobbning och bilder som tas utan lov på både elever och personal, för att sedan spridas i mindre smickrande sätt via sociala medier.
– Att använda denna teknologi på rätt sätt innefattar även att lära sig hur man hanterar sociala medier. Som att till exempel inte filma eller ta bilder då man inte får – och sprida bilder på personer utan godkännande, säger Mikael Rosbäck.
Nya ordningsregler
Inför tisdagens möte föreslår Mikael Rosbäck att mobilförbudet hävs och ersätts med omarbetade ordningsregler för skolorna. En lösning som presenteras är att i ordningsreglerna införa en presumtion om att användning av mobiltelefoner under lektionstid alltid är störande och därmed inte tillåtet. För att undvika störande användning under lektionstid kan preventiva åtgärder tas fram, så som att mobiltelefonen sätts i ljudlöst läge eller stannar i skolväskan under lektionstid. Under raster är dock tröskeln för vad som anses vara störande användning högre.
Bildningsnämndens ordförande Henrik Boströms åsikt i frågan har inte ändrats sedan beslutet om mobilförbudet röstades fram, och han ser enbart fördelar med att ha ett mobilförbud i skolorna.
– Vi ser i dag att sociala medier är en bidragande orsak till att ungas psykiska hälsa försämras. Jag ser det som en positiv sak att de under skoltimmarna får vila från sådant. Men vi kan inte bryta mot lagen.
Hur han kommer rösta i frågan är han ännu inte på det klara med.
– Min åsikt om att skolan ska vara mobilfri har inte ändrats, men jag kommer höra alla parter på mötet och ta en ställning i frågan efter det, säger han.